Schiphol – Dinsdag is Schiphol beperkt per trein bereikbaar.

Zondag,  26 Mei 2019 – Tijdens een kort geding besloot de rechter vandaag dat de vakbonden dinsdag 28 mei, tijdens de landelijke staking in het openbaar vervoer, mee moeten werken aan een pendeldienst per trein op het traject Hoofddorp – Schiphol – Amsterdam vier keer per uur.

Schiphol spande het kort geding aan omwille van de veiligheid van reizigers en de bereikbaarheid van de luchthaven.

Schiphol CEO Dick Benschop: “Wij zijn blij met dit besluit van de rechter. Reizigers moeten er echter nog steeds rekening mee houden dat door het beperkte verkeer en de drukte op de wegen Schiphol slecht bereikbaar is. Samen met alle betrokken partijen bereiden we ons voor en werken we aan aanvullende operationele maatregelen om de te verwachten drukte zo goed mogelijk op te vangen.” Schiphol zet onder meer extra mensen in, waaronder kantoorpersoneel. Daarnaast zorgen de gemeente Haarlemmermeer en Schiphol voor extra mensen die het verkeer reguleren. Andere maatregelen worden vandaag en morgen verder uitgewerkt.

Schiphol adviseert reizigers de adviezen van de lokale autoriteiten op te volgen, zich goed voor te bereiden en de actuele verkeerssituatie in de gaten te houden in verband met hun reis naar Schiphol. Voor informatie over hun vlucht worden reizigers geadviseerd contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

IJmond
Maandag dient er een kort geding tussen de gemeente Velsen en het GVB over het staken van de pont over het Noordzeekanaal. Door de staking van de pont is de bereikbaarheid in de ijmond zeer ernstig ontregelt zeker nu ook de sluizenroute afgesloten is voor verkeer. Mensen zonder auto of motor kunnen daardoor niet aan de andere kant van het kanaal komen. Op de site van de gemeente Amsterdam is te lezen dat in Amsterdam een autotunnel wordt afgesloten. De tunnel wordt beschikbaar gemaakt voor fiets en anders langzaam verkeer. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat heeft aan Noordhollands Dagblad laten weten dat het logistiek niet haalbaar is om de velsertunnel open te stellen voor langzaam verkeer.

Het is dus wachten op de uitspraak van de rechter over de staking van de pont.

Fotografie: Chris Soellaart (foto’s komen uit archief)