Hier bent u nu

‘Ik zie een politiehelikopter vliegen, wat is er aan de hand?’

REGIO – De politie krijgt veel vragen van burgers en media over de inzet van helikopters. Vooral als een helikopter boven bewoond gebied vliegt, gaat dat niet onopgemerkt voorbij. Via de algemene telefoonlijn van politie 0900-8844, of via bijvoorbeeld Twitter stellen inwoners regelmatig de vraag: ‘Ik zie een helikopter vliegen, wat is er aan de hand?’

Logisch, want een helikopter wordt niet zomaar ingezet. Toch is er niet altijd iets ernstigs aan de hand of is er reden tot paniek, want een politiehelikopter wordt voor verschillende doeleinden ingezet.

Milieuvluchten

De meest voorkomende helikoptervluchten zijn de zogenaamde milieuvluchten: een luchtsurveillance om bijvoorbeeld illegale opslag van goederen in tuinen en op bedrijventerreinen te signaleren. Een autosloperij of een erf van een boerderij kan er op het oog keurig netjes uitzien, totdat vanuit de heli ook die hoek van het terrein zichtbaar wordt die vanaf de grond niet te zien is. Juist dáár liggen de autowrakken metershoog opgestapeld of staan vaten met gevaarlijke stoffen opgeslagen. De milieuvluchten vinden altijd overdag plaats.

Plaats delict in beeld

Tijdens grote evenementen of een risicovolle wedstrijd wordt de helikopter ingezet om overzicht te krijgen van de evenementenlocatie. De helikopters worden ook ingezet om luchtfoto’s te maken van bijvoorbeeld een plaats delict, de omgeving waar een misdrijf heeft plaatsgevonden. Het Airborne Videosysteem (een ‘bolletje’ dat onder de heli hangt) maakt het zelfs mogelijk om de beelden die de heli maakt, live te bekijken vanaf een station op de grond. Met de beelden brengt de politie de plaats delict in beeld en kijkt ze naar mogelijke vluchtroutes van de daders of naar bijvoorbeeld een achtergelaten vluchtauto.

OpsporenPolitiehelikopter

Tot slot wordt de helikopter ingezet om mee te helpen zoeken naar vermiste personen of gevluchte verdachten in de stad, in recreatiegebieden of op zee. Zo kan het gebeuren dat u na een incident een helikopter ziet, die zoekt naar voortvluchtige daders. Door zoeklichten en thermische camera’s (infrarood) kunnen de vluchten ook in het donker plaatsvinden.

Tegenwoordig geeft de Luchtvaartpolitie via twitter door waar ze mee bezig zijn, volg ze via @depolitieheli

Welke specificaties hebben de toestellen?

De Eurocopter EC 135 P2+ is een bekende helikopter in hulpverleningsland. Het toestel wordt ook gebruikt als traumaheli. Het toestel kan 4-6 personen vervoeren en is uitgerust met twee Pratt en Whitney 206 B2 motoren van elk 447 PK. Het maximaal startgewicht is 2910 kg. De Duitse/Franse helikopter heeft een vliegbereik van 635 km. Het toestel heeft een vierbladige hoofdrotor en een Fenestron staartrotor. De lengte van het toestel is 10,2 m, de breedte 10,20 m (rotor) en de hoogte 3,51m.

De AgustaWestland AW 139 is voor politiebegrippen een luchtreus. Het toestel kan maximaal 15 passagiers vervoeren en is uitgerust met twee P&W PT6C-67C motoren van elk 1679 PK. Het maximaal startgewicht bedraagt 6800 kg. De helikopters van Italiaanse makelij hebben een vliegbereik van 1061 km (zonder reserve). Het toestel heeft een vijfbladige hoofdrotor, een vierbladige staartrotor en een intrekbaar landingsgestel. De lengte van het toestel is 16,62 m, de breedte van de rotor is 13,80 m en de hoogte 4,98 m.

Wat zijn de registraties en callsigns?

Eurocopters EC135

  • POLICE01 = PH-PXA
  • POLICE02 = PH-PXB
  • POLICE03 = PH-PXC
  • POLICE04 = PH-PXD
  • POLICE05 = PH-PXE
  • POLICE06 = PH-PXF

AgustaWestlands AW139

  • POLICE25 = PH-PXY
  • POLICE26 = PH-PXZ