Schiphol – In hoger beroep twee maanden gevangenisstraf geëist voor dreiging terroristische aanslag Schiphol

1 juni 2017 – De advocaat-generaal (OM) in Amsterdam eiste vandaag een gevangenisstraf van twee maanden waarvan één maand voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar tegen een inmiddels 26-jarige Pool zonder vaste woon of verblijfplaats. De man wordt ervan verdacht op 12 april 2016 tegen medewerkers van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol te hebben gezegd dat hij een terrorist zou zijn en een bom bij zich droeg. Verder wordt hem verweten een rugzak van een bagageband te hebben weggenomen.

Eerder die dag was er al melding gedaan dat er verdachte personen per trein op Schiphol zouden arriveren. De verdachte werd vervolgens op de luchthaven gezien met een rugzak aan zowel de voorkant van zijn lichaam als op zijn rug. Op het moment dat de man de medewerkers van de Koninklijke Marechaussee passeert zegt hij ‘I’m a terrorist’ en ‘I have a bomb’. De explosieven hond slaat positief aan op de laptop die verdachte bij zich draagt. De verdachte wordt aangehouden en de situatie ter plaatse wordt opgeschaald. De aankomsthal van de luchthaven wordt ontruimd en alle uitgangen van Schiphol Plaza worden afgesloten.

De politierechter in Haarlem veroordeelde de verdachte in juni 2016 tot een geldboete van vijfhonderd euro. In de visie van het OM een onbegrijpelijk beslissing:  gelet op de ernst van de feiten doet een geldboete geen recht aan de ernst van de situatie. Het OM stelde hoger beroep in. De advocaat-generaal is van mening dat er op diverse luchthavens in de wereld en zeker binnen Europa na de vele aanslagen in de achterliggende jaren en ook nog zeer recent een verhoogde waakzaamheid geldt. Bij veel mensen spelen angstgevoelens, met name op voor het publiek toegankelijke plaatsen. Verdachte wist dit, zo verklaarde hij destijds tegenover de politierechter. Door verdachtes handelen werd het normale luchthavenproces gedurende ruim 4 uur ernstig gestagneerd en daarnaast zijn de diverse hulpdiensten onnodig opgeschaald en ingezet en hebben vele passagiers hun vluchten gemist.

Ondanks dat verdachte heeft verklaard dat hij dronken was en er geen explosieven zijn aangetroffen, kunnen dit soort zaken naar het oordeel van het Openbaar Ministerie niet worden afgedaan met een geldboete. Om die reden heeft de advocaat-generaal gevorderd om het vonnis van de politierechter te vernietigen en de verdachte te veroordelen tot een gevangenisstraf van twee maanden, waarvan één maand voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren. Daarnaast is gevorderd dat verdachte gedurende vijf jaar zich niet mag bevinden op de luchthaven Schiphol.

Het hof doet uitspraak op 15 juni.

Archieffoto: Chris Soellaart

Misschien vindt u dit ook interessant?