Haarlemmermeer: Opnieuw minder misdrijven

Hoofddorp, 1 februari 2017  – Voor het derde achtereenvolgende jaar is de criminaliteit in de gemeente afgenomen. In 2016 daalde het aantal misdrijven met 9 procent ten opzichte van 2015. Burgemeester Theo Weterings: “De gunstige cijfers zie ik als een effect van de gezamenlijke inspanningen van gemeente, politie, Openbaar Ministerie en andere partners om Haarlemmermeer een van de veiligste grote gemeenten in Nederland te houden.”

De positieve trend op het gebied van veiligheid zet door, zo blijkt uit politiecijfers die vorige week zijn gepresenteerd. In 2016 zijn 7.297 misdrijven gepleegd in Haarlemmermeer. In 2013 was het aantal misdrijven nog 9.322, dit daalde in 2014 naar 8.202 en in 2015 naar 7.987. Weterings:

“Dat er nu weer minder criminaliteit is in de polder doet mij goed. Het draagt bij aan onze doelstelling dat inwoners zich in Haarlemmermeer veilig kunnen voelen.”

Minder woninginbraken

In het veiligheidsbeleid van de gemeente ligt prioriteit bij de aanpak van criminaliteit met een grote impact op de slachtoffers, zoals inbraak en overvallen. Het resultaat is terug te zien in de cijfers. Het aantal (pogingen tot) woninginbraak nam af van 550 in 2015 tot 473 in 2016: een daling van 14 procent. Ook op het gebied van overvallen is er positief nieuws. De politie heeft extra menskracht geïnvesteerd in overleg met eigenaren van overvalgevoelige plaatsen. Vorig jaar waren er 4 overvallen, tegenover 13 in 2015. Het aantal gevallen van straatroof nam af met 13 ten opzichte van 2015 en het aantal geweldsdelicten nam af met 52. Weterings:

“Naast onze planmatig inzet spelen we in op actuele ontwikkelingen met gerichte maatregelen, bijvoorbeeld tijdens de periode van de ‘donkere dagen’ en in zogeheten hotspot-gebieden waar relatief veel wordt ingebroken.”

Veilig ondernemen

Een andere prioriteit is ‘veilig ondernemen’. Ook hier laten de cijfers een positieve trend zien. In 2016 waren er 69 minder diefstallen en inbraken in bedrijven dan in 2015 (daling 23 procent). Het aantal winkeldiefstallen nam af met 15 (daling 5 procent). Opvallend is ook de afname van zakkenrollerij. Dit delict, dat veel in winkelgebieden plaatsvindt, kwam vorig jaar 113 keer minder voor dan in 2015 (daling 22 procent). De inzet in winkelgebieden van gemeentelijke handhavers en de samenwerking met politie en ondernemers voor het Keurmerk Veilig Ondernemen lijken vruchten af te werpen.

Overige cijfers

Het aantal overlastmeldingen over verwarde personen was vorig jaar even hoog als in 2015 (420). Hiervoor is een plan van aanpak gemaakt dat in 2017 wordt uitgevoerd. Het aantal meldingen van jeugdoverlast nam af (-284), evenals het aantal vernielingen (-196) en diefstallen uit auto’s (-18). Er werden vorig jaar 148 minder fietsen gestolen dan in 2015. Opvallend is een toename van autodiefstal (+22) en van diefstal van bromfietsen/scooters (+27). In 2016 waren er meer burenruzies (+14) en 19 gevallen van drugsoverlast meer dan in 2015.

Uitvoeringsprogramma veiligheid 2017

Speerpunten op het gebied van veiligheid voor deze raadsperiode zijn de aanpak van ‘high impact crimes’ (woninginbraken, straatroof en zakkenrollerij), de aanpak van complexe sociale problematiek (zoals huiselijk geweld en kindermishandeling), veilig ondernemen en veiligheid in en om de school. Ieder jaar wordt een Uitvoeringsprogramma veiligheid, vergunningen, toezicht en handhaving vastgesteld. Dit geeft een overzicht van de behaalde resultaten en van de activiteiten die het komend jaar worden uitgevoerd. Ook maatregelen op het gebied van bijvoorbeeld brandveiligheid en crisisbeheersing staan in het uitvoeringsprogramma. Het programma is opgesteld in nauwe samenwerking met de politie, het Openbaar Ministerie, de Koninklijke Marechaussee, de Veiligheidsregio Kennemerland en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Het Uitvoeringsprogramma 2017 is in te zien via officielebekendmakingen.nl.

Misschien vindt u dit ook interessant?