Schiphol: F-16’s op Schiphol: geen alledaags beeld (video)

2Schiphol, 26 januari 2016 – Hoe opereer je op Schiphol wanneer je door weersomstandigheden niet kunt landen op de militaire basis? 2 F-16-gevechtsvliegtuigen van Vliegbasis Leeuwarden trainden dat vandaag. Het duo landde op de nationale luchthaven, een van de uitwijkhavens voor militaire toestellen.

Dichte mist, zware sneeuwval of ernstige ijzel zijn soms redenen om uit te wijken. Het is dan ook belangrijk dat vliegers de procedures op Schiphol goed kennen. Daarom werden de toestellen er aan de grond gezet en stegen ze even later weer op richting Friese hoofdstad.

Op de vliegbases Volkel en Leeuwarden staan afwisselend 2 bewapende F-16’s paraat. Als het nodig is zijn de toestellen binnen enkele minuten in de lucht. Bij dreiging van geweld of bommelding in een vliegtuig bijvoorbeeld. Ook komen ze in actie als een onbekend vliegtuig boven Nederland hangt. Het kan gaan om een gevechtsvliegtuig van een ander land, maar ook om een passagierstoestel. De F-16’s begeleiden de machine zo lang als nodig. In het uiterste geval krijgen zij opdracht het neer te halen.

Fotografie & Video: Keesjan Haasnoot

Misschien vindt u dit ook interessant?

Een gedachte over “Schiphol: F-16’s op Schiphol: geen alledaags beeld (video)”

  1. Mark

    Wat een rot herrie op die video! Om gek van te worden! Die F16 klinkt mooi maar dat Hammond orgel is bloed irritant!

Reacties zijn gesloten.