Haarlemmermeer: Spaarne Ziekenhuis vuurwerkverbodsgebied

Vuurwerk (2)Haarlemmermeer, 30 december – De gemeente Haarlemmermeer heeft Het Spaarne Ziekenhuis aan Spaarnepoort 1 in Hoofddorp aangewezen als zogenaamd vuurwerkverbodsgebied. Dit betekent dat op 31 december 2013 vanaf 10.00 uur tot 02.00 op 1 januari 2014 geen consumentenvuurwerk mag worden afgestoken in het gehele ziekenhuisgebied tussen de sloten. Op andere plekken in de polder mag dat in die periode wél.

Dit staat in het plan van aanpak dat de gemeente Haarlemmermeer, politie, brandweer, Halt!, Stichting Meerwaarde en Stichting onder het vriespunt hanteren bij de jaarwisselingen in de polder. Zij zijn alle zeer te spreken over de gezamenlijk ontwikkelde formule die erop is gericht het vandalisme en andere vormen van overlast en wangedrag terug te dringen en de jaarwisseling voor eenieder prettig te laten verlopen. ,,Het plan werpt zijn vruchten af’’, aldus burgemeester Theo Weterings. ,,En als iets naar tevredenheid werkt, moet je er niet te veel aan sleutelen.’’

Preventief

De rol van de gemeente is tijdens jaarwisselingen preventief. Zo sluit ze alle objecten die gevoelig zijn voor brandschade of vernielingen (containers, hondenpoepbakken e.d.) af of verwijdert deze. Verder heeft de gemeente samen met Halt!alt ouders een brief gestuurd waarin zij onder meer attendeert op het streven naar een schoon, heel en veilig Oud en Nieuw, het strenge optreden van de politie tegen eenieder die zich niet aan de regels houdt, tips voor het veilig afsteken van vuurwerk, de hoge herstelkosten van vernielde objecten en nut en noodzaak van vuurwerkbrillen.

Lokale verkopers van vuurwerk is eveneens per brief verzocht flink hun best te doen om vuurwerkbrillen aan de man te brengen, bijvoorbeeld door ze een prominente plek in de winkel te geven.

Faciliterend

Behalve een preventieve rol vervult de gemeente ook een faciliterende rol. Net als bij voorgaande jaarwisselingen heeft zij op drie plaatsen in de polder feesten (mede) mogelijk gemaakt: in Nieuw-Vennep, Zwanenburg en Hoofddorp.

In Nieuw-Vennep draait het om het gratis toegankelijke feest Happy New Vennep op het Venneperplein. Erop komt een podium te staan en om het evenemententerrein staan hekken.

In Zwanenburg stelt Stichting Meerwaarde jongerencentrum De Basis open. Hier kunnen bezoekers van 14-18 jaar tussen 01.00 en 05.00 uur terecht om het nieuwe jaar in te luiden. Dit alles zonder alcohol.

In Graan voor Visch in Hoofddorp organiseert de Stichting Marhaba een feest in samenwerking met de buurtvaders. Meerwaarde ondersteunt dit door wijkgebouw de Nieuwe Silo open te stellen. ’s Avonds richt het programma zich vooral op gezinnen, na twaalven vooral op jongeren. Ook Ymere betaalt hieraan mee.

 

Misschien vindt u dit ook interessant?