Hoofddorp: Voetstappenactie in Hoofddorp (video update)

Hoofddorp: Voetstappenactie in HoofddorpHoofddorp, 3 september – De politie heeft samen met de handhavers van de gemeente de afgelopen twee dagen een zogenaamde “voetstappenactie” gehouden. Er zijn diverse wijken gecontroleerd op de inbraakgevoeligheid.

Wanneer een inbraakgevoelig punt werd aangetroffen, lieten ze als bewijs van hun bezoek een voetstap en een informatiefolder achter. Belangrijkste doel is het verlagen van het aantal inbraken en de bewoners op de aantrekkelijkheid van hun woning te wijzen. De agenten en handhavers letten onder andere op , of er waardevolle spullen in het zicht staan, gordijnen overdag dicht of bijvoorbeeld een grote stapel post achter de deur.

Natuurlijk hebben ook open ramen en deuren de aandacht. Maar er werd ook op open schuurdeuren en tuinhekken gelet, waardoor fietsen en dergelijke weggenomen kunnen worden. Vandaag was de omgeving van het Liesbos, Graan voor Visch en de Ter Veenlaan aan de beurt, er zijn onder andere diverse open ramen aangetroffen, waar via een rolcontainer makkelijk bij de komen was. Een open garagebox, diverse open schuren, maar ook enkele tuinhekken die niet afgesloten waren. Achter deze tuinhekken stonden diverse onafgesloten fietsen die kwaadwillende in enkele tellen hadden kunnen meenemen.

Morgen zijn er weer nieuwe wijken aan de beurt.

Persbericht van de politie Hoofddorp:

Bewoners alert maken door voetstappenactie

Hoofddorp, 3 september – De politie is op dinsdag 3 september in samenwerking met de toezichthouders van de gemeente Haarlemmermeer (Team Veiligheid, Toezicht en Handhaving) gestart met een grootschalige voetstappenactie om mensen bewust te maken van het gevaar voor insluiping. De actie vindt plaats in de wijken Overbos en Hoofddorp-Noord en duurt nog tot en met aanstaande donderdag 5 september.

Laura van Bueren, coördinator woninginbraken: “De aanpak van woninginbraken heeft hoge prioriteit bij de politie en gemeente. Om het aantal woninginbraken terug te dringen, voeren we verschillende acties uit. De voetstappenactie is daar één van. In 18% van de woninginbraken is er sprake van insluiping. Door bewoners voor te lichten over het beveiligen van hun woning kunnen we dit percentage terugdringen.” Tijdens deze actie attenderen we bewoners op de trucs die insluipers gebruiken. En daarnaast wordt advies gegeven over inbraakgevoelige situaties.

Hotspots

De komende week is de politie onder andere te vinden in de wijken Overbos en Hoofddorp-Noord. Binnen de politie is het Haarlemmermeer Inbraken Team (HIT) betrokken. “Dit team brengt in kaart in welke wijken de meeste inbraken voorkomen en richt zich onder coördinatie van de betreffende wijkagent op de aanpak hiervan. In de gemeente Haarlemmermeer, die ook onderdeel uitmaakt van het HIT, worden de meeste inbraken gepleegd in Hoofddorp-Noord,” aldus Van Bueren. Tot en met augustus 2013 waren dit er 42 (zowel inbraken als pogingen). In Overbos vonden er 28 plaats, waarvan één in augustus. In Toolenburg en Bornholm hebben respectievelijk 33 en 37 inbraken/pogingen plaatsgevonden.

Actie

Van Bueren: “Tijdens de voetstappenactie gaan de agenten en toezichthouders op zoek naar inbraakgevoelige situaties in en rondom woningen. In de woning kunnen bijvoorbeeld kostbare goederen in het zicht liggen die in combinatie met een openstaand raam snel gestolen kunnen worden. Gelegenheid maakt de dief. We laten in die woningen een informatiebrief en flyer in de vorm van een voetstap achter. Op de voetstap staat de tekst ‘deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn.’ Wanneer de bewoner thuiskomt, ziet hij de voetafdruk liggen, wat vaak als confronterend wordt ervaren. Op deze manier worden bewoners attent gemaakt op de risico’s van een niet goed afgesloten huis. Ook bellen wij soms aan om te checken of iemand wel of niet thuis is. Wanneer de bewoners thuis zijn spreken wij hen aan.”

Tips

De politie kan niet zonder de hulp van bewoners bij de aanpak van inbraken. Hoe meer meldingen, hoe groter de pakkans. U kunt zelf ook de kans op een insluiping verkleinen:

  • Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Vraag advies aan een Politie Keurmerk Veilig Wonen- erkend beveiligingsbedrijf. (zie hiervoor: www.politiekeurmerk.nl)
  • Sluit ramen en deuren altijd af. Vergeet het nachtslot van de voordeur niet als u gaat slapen of weggaat.
  • Haal de sleutel uit de binnenkant van het slot.
  • Inbrekers houden niet van verlichting. Zorg voor voldoende buitenverlichting; er wordt vaak ingebroken aan de achterzijde. Denk bijvoorbeeld aan een schemerschakelaar of een schrikschakelaar. Een zeer belangrijk punt met de donkere dagen op komst.
  • Inbrekers houden niet van een sociale buurt. Maak uw buren alert op verdachte situaties. Zijn er mensen in de wijk die u niet kent en heeft u een onderbuikgevoel? Spreek hen eens aan. Alleen al het gedag zeggen kan een inbreker de benen doen nemen.

Fotografie: Eric van Lieshout

Hoofddorp: Voetstappenactie in Hoofddorp Hoofddorp: Voetstappenactie in Hoofddorp Hoofddorp: Voetstappenactie in Hoofddorp Hoofddorp: Voetstappenactie in Hoofddorp Hoofddorp: Voetstappenactie in Hoofddorp Voetstappen 017 Hoofddorp: Voetstappenactie in Hoofddorp Hoofddorp: Voetstappenactie in Hoofddorp Hoofddorp: Voetstappenactie in Hoofddorp Hoofddorp: Voetstappenactie in Hoofddorp Hoofddorp: Voetstappenactie in Hoofddorp Hoofddorp: Voetstappenactie in Hoofddorp Hoofddorp: Voetstappenactie in Hoofddorp

Misschien vindt u dit ook interessant?