Aanhouding in onderzoek CargoHarc-team naar heroïnesmokkel

SCHIPHOL, 26 mei – Het CargoHarc team, een samenwerkingsverband van de Koninklijke Marechaussee, FIOD en de Douane ter bestrijding van drugssmokkel via Schiphol heeft in een onderzoek naar heroïnesmokkel een Liberiaanse verdachte aangehouden.

De man zou betrokken zijn bij de smokkel van 15 kilo heroïne, aangetroffen bij een vrachtcontrole van de Douane op de luchthaven Schiphol. Rechercheurs van het CargoHarc team, het team dat zich richt op drugssmokkel via vracht doen onderzoek naar de aangehouden verdachte onder leiding van het Openbaar Ministerie.

Toename van heroïnezendingen

Het team constateert dat in 2012 het aantal zendingen met heroïne toeneemt. In totaal werd in diverse vrachtzendingen zo’n 100 kilo heroïne onderschept, verstopt in onder meer Perzische tapijten. De meeste zendingen zijn afkomstig uit Azië. Rechercheurs constateren een flinke stijging ten opzichte van eerdere jaren. Het CargoHarc-team doet verder onderzoek naar de aangetroffen zendingen.

 

Het CargoHarc-team Schiphol is opgericht in 1997 in navolging van het succesvolle schipholteam. Waar het schipholteam belast is met de verdovende middelen stroom die via de passagierslijn binnenkomt, is het CargoHarc-team (CHTS) vooral belast met de bestrijding van de verdovende middelen die via de vracht binnenkomen.

Het CHTS bestaat uit personeel van de FIOD, Douane en de Koninklijke Marechaussee.

Door deze samenstelling is er binnen het team veel kennis aanwezig op fiscaal en financiële gebied, kennis op het gebied van vracht en goederen vervoer en veel kennis op het gebied van strafrecht en strafvordering. Elke dienst heeft ook weer zijn eigen systemen en netwerken waarvan elke medewerker gebruik kan maken en ook voor geautoriseerd is. Dit alles is vastgelegd in een convenant.

Naast een tactisch onderzoeksteam heeft het CHTS een Info-unit. Deze unit houdt zich bezig met het verzamelen en uitgeven van informatie, het onderhouden van de nationale en internationale contacten, de eerste actie ondernemen op onderschepte zendingen met verdovende middelen en het verwerken van de postzendingen met verdovende middelen die onderschept worden.

Het CHTS krijgt voornamelijk zaken waarbij grotere partijen verdovende middelen worden ingevoerd. De grootste partij tot nu toe betreft 700 kilo cocaïne. De invoer van verdovende middelen waarbij schipholmedewerkers betrokken zijn krijgen prioriteit. Dit heeft namelijk alles te maken met de integriteit van de luchthaven die op dat moment in het geding is. Vaak richten de onderzoeken zich op de criminele organisaties die verantwoordelijk zijn voor het organiseren van de verdovende middelen smokkel via de luchthaven Schiphol.