Hoofddorp: Fietsster aangereden Waddenweg

Hoofddorp: Fietsster aangereden WaddenwegHoofddorp, 7 november – Bij een aanrijding op de Waddenweg is donderdagmiddag een fietsster gewond geraakt. Het ongeval gebeurde rond kwart voor twee, toen het slachtoffer de Waddenweg overstak en op de oversteekplaats aangereden werd door een personenwagen.

Het slachtoffer kwam ten val. Na de eerste medische zorg van het ambulancepersoneel is het meisje naar het ziekenhuis overgebracht. De verkeersongevallen analyse (voa) van de politie heeft het ongeval in onderzoek.

Fotografie: Eric van Lieshout

Hoofddorp: Fietsster aangereden Waddenweg Hoofddorp: Fietsster aangereden Waddenweg Hoofddorp: Fietsster aangereden Waddenweg Hoofddorp: Fietsster aangereden Waddenweg Hoofddorp: Fietsster aangereden Waddenweg Hoofddorp: Fietsster aangereden Waddenweg Hoofddorp: Fietsster aangereden Waddenweg Hoofddorp: Fietsster aangereden Waddenweg Hoofddorp: Fietsster aangereden Waddenweg Hoofddorp: Fietsster aangereden Waddenweg Hoofddorp: Fietsster aangereden Waddenweg

 

Misschien vindt u dit ook interessant?

2 gedachten over “Hoofddorp: Fietsster aangereden Waddenweg”

  1. Anno

    @Rene, je slaat hier de spijker op de kop.
    Het is het beleid van de “verskeersdeskundigen” van de gemeente, diezelfde deskundigen die ooit wisten te vertellen dat wie uit een woonwijk een drukke voorrangsweg op moet, minder overlast heeft van die voorangsweg naarmate er minder verkeer uit de woonwijk komt. (!)
    De klacht was daar dat sinds Floriande er ligt door het vele sluipverkeer over de voorrangsweg de uitgang van de wijk onmogelijk werd, even de kruising oversteken werd na 10 min of langer wachten een soort van russisch roulette… gas geven en hopen dat je heelhuids er tussenkomt.

    Diezelfde deskundigen willen bij de kruising Breeburgsingel/busbaan het fietspad voorrang gaan geven, dit terwijl de focus van de automobilist al op de busbaan en de bijbehorende verkeerslichten is gefocussed. Diezelfde situatie heeft de kruising IJweg/busbaan ook al en daar geberen regelmatig aanrijdingen omdat fietsers nu eenmaal denken “wij hebben voorrang, de rest stopt maar” en ze storten zich zonder uitkijken en met onverminderde vaart over de kruising heen. De aankomende auto die op de busbaan let (onoverzichtelijk ook vanwege de bosschages erlangs) wordt dan ineens verrast met dit langsvliegend wild net voor die verkeerslichten en kan soms niet meer tijdig remmen.

    Jouw situatie is daarin nog iets gevaarlijker, de fietsers komen van een parallel aan de rijbaan lopend fietspad, steken vaak uit luiigheid geen hand uit en komen zonder op of omkijken ineens 90 graden naar links en daveren de weg over, net als jij al zegt verwacht je dat niet hoezeer je als automobilist ook denkt van “even oppassen, de situatie is berucht” en al vaart geminderd hebt (tenminste, dat doe ik wel, doet de rest dat ook?).

    Ook ondoordacht zijn de situaties op de rotondes Leenderbos bij het ziekenhuis in de buurt en bij de IJweg, en nu ook de rotonde in het centrum. Fietsers die van twee kanten komen op een fietspad rond de rotonde. Als automobilist is het al concentreren om de rotonde op te komen, waar deze vrij lijkt kan een halve seconde later een auto voor je neus zitten omdat de middenberm zo lekker hoog is en je dus niets ziet aankomen op de rotonde. Tegelijkertijd, terwijl je op linksvoor gefocussed bent, kan er van rechts een fietser voor je neus langs schieten. Ik ben geen supermens, ik kan niet en linksvoor en rechtsachter tegelijk in de gaten houden. een vluchtige blik naar beide zijden kan wel, maar daar is nog geen seconde tijd voor want 1 seconde naar het fietspad rechts kijkend kan de situatie links van je gewijzigd zijn en heb je een aanrijding. (Omgekeerd dus ook).
    Ook bij het verlaten van de rotonde speelt dit, kijk rechtsachter je voor de fietspaden en je kunt zomaar van links een ongeleid projectiels als bromscooter of fietser, die er een seconde eerdre nog niet was, onder je wielen hebben. Vaak komen ze de straat uit waar je in wilt en duiken meteen linksaf (uiteraard zonder richting aangeven) het fietspad op en zijn binnen 2 meter voor je bumper.

    Jouw betoog om de voorrang aan automobilisten te geven snijdt hout, maar ook op rotondes moet fietsers NOOIT worden toegestaan tegen de richting in (linksom dus) de rotonde te nemen. Tweerichtingsverkeer daar? waanzin!

    En ja, tot slot, de handhaving. Zorg dat overtreders ook echt worden aangepakt, en daarmee bedoel ik de automobilist die de gevaarlijke plekken met onverminderde snelheden passeert net zo goed als de fietsers die verkeersregels standaard aan de laars lappen.
    Aan de gemeente de taak om de situatie zo ongecompliceerd mogelijk te maken (en dat doen ze steeds nou net NIET) en de overtreders zodanig aan te pakken dat zij dit vanzelf goed gaan doen, en tegelijk aan de verkeersdeelnemers de taak om zich aan de regels te houden en tegelijk de grootste voorzichtigheid te betrachten daar waar de situatie gevaar kan opleveren.

    Tot slot: Voorrang? je moet het krijgen, nooit nemen. Ook al zegt de verkeersregel dat je voorrang hebt, als die ander je die niet geeft is het huilen of erger. Geef voorrang waar het moet, wacht tot je het krijgt waar je er recht op hebt, maar neem het nooit als vanzelf.

  2. Rene

    Met grote regelmaat (zo niet wekelijks) zien we ongelukken terugkomen op de wadden- en deltaweg. En dit zijn vaak nog de ongelukken waarbij er letsel is ontstaan. Ik vraag mij af hoeveel ongelukjes er gebeuren met alleen maar wat blikschade of zelfs zonder schade. Ik rij zelf regelmatig met de auto zowel als met de fiets over deze weg. De keren dat ik een bijna ongeluk heb gehad zijn niet op 1 hand te tellen.

    Ik denk dat door er voor te kiezen de auto’s bij deze oversteekplaatsen voorrang te geven dat er heel veel ellende bespaard kan worden. Op dit moment nemen heel veel fietsers zomaar voorrang, terwijl ze het zouden moeten krijgen! Deze fietsers vergeten alleen vaak dat als ze vanaf de waddenweg/deltaweg komen dat ze van richting veranderen en binnen 2 meter midden op de weg staan. Dit wordt niet verwacht door automobilisten.
    Bij de ontsluiting van de waddenweg naar Leendersbos is ook een oversteekplaats, hier hebben de auto’s voorrang. Op het moment dat de scholen beginnen of uitgaan geven automobilisten vaak al de ruimte aan overstekers. Dit is een veel gewenstere situatie waar mensen voorrang geven in plaats van nemen! Daarnaast voor de automobilist overzichtelijker omdat de mensen even wachten voor het oversteken in plaats van dat alles van alle kanten af komt aanvliegen.

Reacties zijn gesloten.