Schiphol – Aanhoudingen in groot gezamenlijk onderzoek naar illegale praktijken in taxivervoer

Schiphol – Op maandag 9 oktober 2023 heeft de FIOD in een gezamenlijk onderzoek met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), politie Amsterdam en de Koninklijke Marechaussee drie verdachten aangehouden en zijn vijf woningen en vier bedrijfspanden doorzocht in Amsterdam e.o.

De drie mannen (29, 31 en 33) uit Amsterdam en Assendelft zijn overgebracht naar politiebureaus voor verhoor. Het betreft een onderzoek naar grootschalige belastingfraude, witwassen en oneerlijke concurrentie in een (schijn)constructie van bedrijven die zich bezighouden met het faciliteren van taxivervoer.

Tijdens de doorzoekingen is onder andere beslag gelegd op auto’s, vermogensobjecten en administratie. Tegelijkertijd zijn de ILT, politie en Marechaussee gestart met de inbeslagneming van de taxi’s van de betrokken bedrijven. Momenteel zijn tientallen auto’s in beslag genomen.

De betrokken bedrijven en personen kwamen in beeld nadat de ILT, politie en Marechaussee onrechtmatigheden constateerden bij individuele taxichauffeurs.
Het taxiteam van de Marechaussee op Schiphol meldde bij de FIOD dat in de omgeving van Amsterdam en op de luchthaven Schiphol, opvallend veel onrechtmatigheden werden geconstateerd bij individuele taxichauffeurs. Zij reden allen voor hetzelfde taxibedrijf en de meeste taxi’s stonden op naam van verhuurbedrijven. Uit het onderzoek van de FIOD kwam naar voren dat banken over de bedrijven en hun bestuurders diverse meldingen van ongebruikelijke transacties hadden gedaan. Het was de banken opgevallen dat een groot deel van de ontvangen miljoenenomzet werd overgeboekt naar privé- en zakelijke bankrekeningen van betrokkenen, naar rekeningen in het buitenland en contant geld werd opgenomen zonder dat daar een bedrijfseconomisch doel voor leek te zijn.

Uit het gezamenlijke onderzoek is naar voren gekomen dat de betrokken bedrijven vermoedelijk opzettelijk onjuiste aangiften omzetbelasting hebben gedaan, waarmee ruim één miljoen euro omzetbelasting is ontdoken. De ontdoken belastinggelden zijn vervolgens witgewassen. Vermoedelijk is een groot deel van de aan de chauffeurs uitbetaalde verdiensten buiten het zicht van de Belastingdienst gehouden. De omvang van deze fraude moet nog worden berekend en zal vermoedelijk nog tot gevolgschade leiden door ten onrechte toegekende uitkeringen en toeslagen.

Daarnaast bestaat nog het vermoeden dat er valsheid in geschrift is gepleegd bij het aanvragen van 290.000 euro coronasteun tijdens de coronacrisis. Hierdoor is vermoedelijk onterecht gemeenschapsgeld uitgekeerd. De Rijksdienst voor de Overheid (RVO) heeft hiervan aangifte gedaan.

In het onderzoek worden meer aanhoudingen van personen en inbeslagnemingen niet uitgesloten.

Het onderzoek staat onder leiding van het Arrondissementsparket Amsterdam.

Misschien vindt u dit ook interessant?