Rijsenhout – Grote hoeveelheid wapens, explosieven en cocaïnewasserij aangetroffen

Amsterdam / Rijsenhoiut, 2 juni 2022 – Op maandag 30 mei 2022 zijn drie mannen aangehouden in het kader van een onderzoek naar grootschalige wapen- en drugshandel. Het trio, mannen van respectievelijk 30, 35 en 51 jaar uit Amsterdam en Diemen, wordt verdacht van overtreding van de Opiumwet, wet Wapens en Munitie en witwassen. De recherche doet nader onderzoek.

Het rechercheteam kreeg de verdachten in november 2021 nadrukkelijk in beeld door berichten uit gekraakte PGP-telefoons afkomstig van het platform Sky ECC. Na uitgebreid onderzoek kwam ook een loods in Rijsenhout in beeld als locatie waar mogelijk een partij vuurwapens lag opgeslagen. Tijdens een actie in het betreffende bedrijfspand op maandag 30 mei namen agenten vervolgens een grote hoeveelheid wapens, waaronder automatische- en zogeheten sniperwapens, en explosieven in beslag.

Cocaïnewasserij
Bij een doorzoeking in een aangrenzende loods is een inwerking zijnde cocaïnewasserij aangetroffen met zeer veel chemicaliën en een aantal kilo cocaïne en amfetamine. Naar aanleiding van het aantreffen van de cocaïnewasserij is nog een vierde verdachte aangehouden. Het gaat om een 52-jarige man uit Rijsenhout. In zijn woning is ook een doorzoeking gedaan. Verder stond op het terrein nog een vermoedelijk gestolen auto, waar nog nader onderzoek naar wordt gedaan.

In de loods lagen ook alle voor een wasserij benodigde apparatuur, zoals een zogeheten blokkenpers en chemicaliën, waaronder vaten met aceton. In een wasserij wordt cocaïne uit andere materialen onttrokken. Cocaïne wordt meestal in gangbare stoffen of materialen verwerkt, zodat ze bij transporten over de grens moeilijk traceerbaar zijn. Denk daarbij aan bijvoorbeeld shampoo of kleding/textiel. De LFO (Landelijk Faciliteit Ontmantelen) heeft het productieproces voorzichtig gestopt en de wasserij ontmanteld.

Alle verdachten zijn gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het onderzoek gaat verder. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Foto’s: Eric van Lieshout

 

Misschien vindt u dit ook interessant?