Haarlem – Twee mannen aangehouden na schieten met luchtbuks

Haarlem, 27 juni 2021 – Zondagavond rond 20:15 uur zijn agenten naar de Industrieweg in Haarlem gespoed na een melding van twee mannen die daar rondliepen en met geweren aan het schieten waren.

Vanwege de mogelijke dreiging ging de politie naar de locatie gekleed in kogelwerende vesten. Toen zij de twee mannen met de vuurwapens zagen staan, namen de agenten hen direct onder schot met hun dienstwapens en gaven een waarschuwing. De verdachten volgden meteen de aanwijzingen op van de agenten. Zij lieten hun wapens vallen en gingen op de grond liggen. Daarop werden de 27-jarige en 31-jarige Haarlemmers aangehouden.

Luchtbuks
Na onderzoek bleek het te gaan om luchtbuksen met de uiterlijke kenmerken van een vuurwapen. Dit soort wapens mogen niet op de openbare weg worden gedragen. Een luchtbuks mag je alleen op je eigen terrein gebruiken; niet op straat. Als je ze vervoert, moeten ze goed zijn ingepakt en mogen er geen kogels in zitten. Je moet minimaal 18 jaar oud zijn en mag niet schieten op dieren en personen. Bovendien mogen ze niet op echte vuurwapens lijken.

PAS OP met nepvuurwapens!
De politie grijpt bij twijfel over de echtheid van een vuurwapen altijd in. Het verschil tussen een echt en een nepvuurwapen is vaak nauwelijks te zien, zeker in een situatie waarin de politie snel een beslissing moet nemen. Bij twijfel benadert de politie de gebruiker als vuurwapengevaarlijke verdachte. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben.