Schiphol – Aanhoudingen op Schiphol tijdens actie tegen mobiel banditisme en ondermijning

Schiphol, 1 oktober 2020 – De Koninklijke Marechaussee en de politie hebben vandaag op en rond Schiphol een actie gehouden om mobiel banditisme en ondermijning tegen te gaan.
Medewerkers van de Marechaussee, verantwoordelijk voor de politietaken op de luchthaven werden ondersteund door medewerkers van de dienst infrastructuur van de Landelijke eenheid (politie).

Het doel van de actie was onder andere misbruik van infrastructuur, illegaal vervoer van geld en goederen en transportcriminaliteit tegen te gaan en de informatiepositie te versterken vanuit samenwerking en expertise.
De controle werd op de randwegen van Schiphol en de snelwegen in de nabije omgeving uitgevoerd, door onder meer op basis van kentekencontroles auto’s te selecteren.
Tijdens de controle werden vier mannen aangehouden die met gestolen goederen rondreden op de luchthaven.
Daarnaast kregen diverse bestuurders een proces-verbaal voor overtredingen en openstaande signaleringen en werd een man aangetroffen die zonder rijbewijs en onder invloed van drugs een auto bestuurde.

Mobiel banditisme
De term mobiel banditisme wordt gebruikt voor internationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting en zakkenrollerij.

Ondermijning
Grofweg betekent het de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld, de sluipende bedreiging van de integriteit van het openbaar bestuur, overheidsambtenaren en bedrijfsleven, bedreigde bestuurders en ambtenaren, afpersingspraktijken, de innesteling van criminele fenomenen in buurten en woonwijken of het ontstaan van ‘vrijplaatsen’.

Foto’s: Koninklijke Marechaussee

Misschien vindt u dit ook interessant?