Haarlemmermeer – Let goed op als je je auto via valet parking laat parkeren

Haarlemmermeer – Wie met het vliegtuig op vakantie gaat en de auto door een valet parking bedrijf laat parkeren, moet goed opletten. Tussen de bonafide bedrijven, zitten ook bedrijven die hun afspraken niet nakomen, veel te veel kilometers rijden of je auto met schade retourneren. “Er zit veel kaf tussen het koren,” zegt burgemeester Marianne Schuurmans: “Vorig jaar verdween zelfs een eigenaar van een valet parkingbedrijf met de noorderzon.

De mensen die bij dat bedrijf hun auto achtergelaten hadden, hadden geen idee waar ze moesten zoeken. Als je net terugkomt van vakantie, moe van de vliegreis, wil je niet voor dit soort onaangename verrassingen staan. We kunnen hier niet vaak genoeg voor waarschuwen. Daarom wil ik iedereen nogmaals op het hart drukken om goed op te letten met wie je in zee gaat.”

Valet tips & tricks

Reizigers die overwegen om hun auto door een valet parkingbedrijf te laten parkeren, moeten op het volgende letten:

Bedenk ook: er zijn alternatieven voor valet parking:

 • Openbaar vervoer
 • Laat je wegbrengen door familie of vrienden
 • Parkeer je auto zelf op lang parkeren en ga met de shuttle naar de vertrekhal

Reizigers die toch overwegen om hun auto door een valet parkingbedrijf te laten parkeren, moeten op het volgende letten:

 • Allereerst: als het aanbod te goed lijkt om waar te zijn, ís het waarschijnlijk ook niet goed. Parkeren op en rond Schiphol is nu eenmaal niet goedkoop.
 • Neem de kilometer- én benzinestand op, voordat je de auto inlevert. Maak hier foto’s van.
 • Fotografeer de auto vooraf én bij het ophalen, zodat eventuele nieuwe schade te bewijzen is.
 • Teken niets voor akkoord als je je auto brengt of weer ophaalt, vóórdat je de auto van binnen én buiten hebt gecontroleerd.
 • Vraag het adres van het parkeerterrein waar de auto geparkeerd wordt.
 • Controleer de voorwaarden van het bedrijf voordat u het contract tekent. Lees de kleine lettertjes en de algemene voorwaarden:
 • Is de parkeerplaats afgesloten en bewaakt?
 • Wordt er gegarandeerd dat er een maximum aantal kilometers en de maximum snelheid met de auto wordt gereden, en hoe wordt dit geregistreerd?
 • Hoe worden schades of boetes die zijn opgelopen tijdens de parkeerperiode afgehandeld?
 • Geef alleen de autosleutel af, nooit huissleutels of andere sleutels.
 • Zoek het bedrijf op internet op en lees de reviews.
 • Vaak worden de diensten van valetparkingbedrijven aangeboden via veilingsites. Het feit dat ze hierop worden aangeboden, zegt niks over de betrouwbaarheid van dat bedrijf.

Kijk op de Consuwijzer van de Autoriteit Consument en Markt: https://www.consuwijzer.nl/over-acm-consuwijzer. Daar vindt u meer regels waar bedrijven zich aan moeten houden.

Bedenk goed: Geeft u vrijwillig uw autosleutel af en er staat in het contract niets over een maximaal aantal kilometers of schade-afhandeling, dan moet u zich realiseren dat er dan niet altijd sprake is van een strafbaar feit of oplichting als er heel veel kilometers mee zijn gereden.

En last but not least: als u schade heeft of u denkt dat er sprake is van oneigenlijk gebruik, meldt dat dan bij de Koninklijke Marechaussee op Schiphol of bij de politie. Zij kunnen u vertellen of er sprake is van een strafbaar feit en of u hiervan aangifte kunt doen.

Valet parking

Het aantal valet parkingbedrijven op de luchthaven is de afgelopen jaren toegenomen. Ze bieden duidelijk niet allemaal dezelfde kwaliteit en klantenservice. Zo worden reizigers regelmatig geconfronteerd met schade, tientallen tot honderden extra kilometers op de teller of parkeer- of snelheidsboetes. Het blijkt bovendien vaak lastig om deze schades of boetes vergoed te krijgen.

Naast de vele klachten van mensen die hun auto veilig achter dachten te laten, is er ook sprake van parkeeroverlast voor inwoners en bedrijven, waar de auto’s geparkeerd worden. Daar komt bij dat door het halen en brengen van de auto’s bij de vertrekpassage van Schiphol regelmatig chaotische en verkeersonveilige situaties ontstaan. Op deze locatie mag alleen worden gestopt om mensen in of uit te laten stappen, er mag niet geparkeerd worden. De handhavers van de gemeente Haarlemmermeer treden hier daarom streng op tegen verkeersovertredingen zoals foutparkeren.