Minder autoschade door corona

Schadeherstelbedrijven hebben deze periode niet veel werk. We rijden vanwege het coronavirus een stuk minder auto, waardoor verzekeraars een stuk minder schades hoeven uit te keren vanuit de autoverzekering. Dit blijkt uit een onderzoek van FOCWA (Federatie van Ondernemers in de Carrosserie- en Wagenbouw en Aanverwante bedrijven). Hoe kunnen Haarlemmermeerders in deze periode besparen op de autoverzekering?

Omzetverlies gemiddeld 44 procent

Het coronavirus een onmiskenbaar effect op de bedrijfsvoering van schadeherstelbedrijven. Zo geeft 63 procent van de FOCWA-leden aan veel minder werk te hebben. Gelukkig verwacht 82 procent van de bedrijven, dankzij de maatregelen van de overheid en sociale partners, dat ze hun personeel en leerlingen kunnen behouden. Schadeherstelbedrijven melden dat zij 53 procent minder werkopdrachten hebben ten opzichte van vorig jaar. Dit leidt tot een gemiddeld omzetverlies van 44 procent.

Franse verzekeraar geeft het goede voorbeeld

Bij het bepalen van de hoogte van de premie zijn autoverzekeraars uitgegaan van een veel hogere schadelast. Aangezien er op dit moment maar weinig schademeldingen zijn, betekent dat zij geld overhouden. Een Franse verzekeraar gaat daarom € 100 miljoen aan de klanten terugbetalen. Daarnaast kunnen klanten er ook voor kiezen dat de verzekeraar een bedrag aan ziekenhuizen doneert óf aan een wetenschappelijk onderzoek. De klant mag dus kiezen. Het zou om een bedrag van € 50 per verzekerde gaan. Het is nog niet bekend om Nederlandse verzekeraars hun Franse collega’s gaan volgen. Naar verwachting zullen Nederlandse verzekeraars ook iets met de hoogte van de premie gaan doen.

Schorsen van de autoverzekering

Als mensen hun auto meerdere maanden niet gebruiken dan kunnen zij de autoverzekering tijdelijk stopzetten. Dit wordt in verzekeringstermen schorsen genoemd. Men betaalt tijdelijk dan geen verzekeringspremie en wegenbelasting meer. Houd er wel rekening mee dat aan een schorsing kosten zijn verbonden. Daarnaast moet de auto tijdens de periode van schorsing op eigen terrein staan, in bijvoorbeeld de garage of onder een carport. De schorsing mag maximaal twaalf maanden duren. Daarna moet men de auto verzekeren.

Tips om te besparen op de autoverzekering

Er zijn ook nog een aantal andere manier waarop mensen kunnen besparen op de autoverzekering. Zo kan het lonen om de verzekering één keer per jaar te betalen in plaats van maandelijkse termijnen. Dit levert een korting op van gemiddeld 6 procent. Ook is het verstandig om kleine schades zelf te betalen. Bij het claimen van een schade verliest de klant namelijk meestal de no-claimkorting. De premie van de autoverzekering stijgt daardoor Daarnaast is het verstandig om de autoverzekering regelmatig te vergelijken. Wellicht dat men door middel van de auto verzekeren bij een andere aanbieder goedkoper uit is. Tot slot is het interessant voor mensen met voldoende spaargeld om een hoger eigen risico te kiezen. Dit zorgt voor een flink lagere premie.