Rechten verdachte bij verhoor

Wanneer iemand als verdachte wordt aangemerkt door de politie, dan zal zij de verdachte willen verhoren. Soms krijgt de verdachte dan een uitnodiging thuis om bij de politie langs te komen en soms kan de politie een verdachte arresteren voor een verhoor. Dit is afhankelijk van de situatie. Wat zijn de rechten van een verdachte bij verhoor door de politie?

Gehoor geven aan oproep tot verhoor
Wanneer een verdachte een oproep tot verhoor ontvangt, dan is hij of zij niet verplicht om hierop in te gaan. Echter, alles hangt af van de ernst van het delict. Wanneer het om een zwaar delict gaat, dan heeft de politie het recht om de verdachte op heterdaad aan te houden. Dit kan thuis zijn, maar ook op het werk of gewoon buiten. Dit mag de politie niet doen wanneer het om een lichter delict gaat. Wanneer een verdachte van plan is om niet naar het verhoor te gaan, is het raadzaam om juridische hulp te vragen bij een advocaat.

Recht op bijstand van advocaat
Een verdachte heeft tijdens en na het verhoor recht op bijstand van een advocaat. Niet iedereen kan een advocaat veroorloven of heeft een rechtsbijstandverzekering. Wanneer de verdachte wel over een rechtsbijstandverzekering beschikt, kan hij al voor de start van het verhoor bij de verzekeraar om rechtsbijstand verzoeken. Wanneer de verdachte na een arrestatie wordt verhoord, dan dient de politie aan te geven dat hij recht heeft op een advocaat. Wanneer de verdachte geen advocaat kan betalen, dan heeft hij recht op een pro-Deo advocaat. Dit is gesubsidieerde rechtshulp waarbij de overheid een deel van de advocaatkosten op zich neemt. Of iemand recht heeft op een pro-Deo advocaat wordt bepaald door de Raad voor Rechtsbijstand. Verdachten die de Nederlandse taal niet of niet goed machtig zijn, hebben tevens recht op een tolk.

Rechten advocaat tijdens het verhoor
De advocaat heeft als vertegenwoordiger van de verdachte enkele rechten tijdens het verhoor. Zo mag de advocaat aan het begin en het einde van het verhoor vragen stellen of opmerkingen maken. Tijdens het verhoor mag de advocaat de politie verzoeken om het verhoor te onderbreken voor overleg met zijn cliënt. De verdachte mag via de advocaat laten weten dat hij een vraag niet begrijpt omdat hij zich onder druk gezet voelt. Tevens kan de advocaat vragen om beëindiging van het verhoor omdat de gezondheid van de verdachte dit niet toelaat. Tenslotte mag de advocaat samen met de verdachte het proces-verbaal inzien en eventuele wijzigingen aanbrengen.

Recht om te zwijgen
De verdachte is niet verplicht om tijdens het verhoor de vragen te beantwoorden. Hij maakt dan gebruik van het recht om te zwijgen. De politie dient altijd voor het verhoor aan te geven dat de verdachte het recht heeft om te zwijgen. Van het verhoor wordt door de politie een verklaring opgesteld. Dit kan eventueel als bewijslast dienen tegen de verdachte. De verdachte heeft daarom altijd het recht om na het verhoor een kopie van de verklaring te ontvangen. Officieel moet de verdachte de verklaring ook tekenen. Wanneer de verdachte van mening is dat er fouten in staan, hoeft er niet getekend te worden.

Total Page Visits: 183 - Today Page Visits: 2

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.