Goede deursloten voorkomen inbraken

Mensen die te maken hebben gehad met een inbraak weten dat dit enorm veel impact kan hebben. Los van het feit dat er kostbare spullen of spullen met een hoge emotionele waarde zijn gestolen, tast een inbraak het veiligheidsgevoel aan. Niet zelden moeten mensen hulp zoeken bij slachtofferhulp, doordat de inbraak een zware geestelijke impact heeft gehad.

Deuren goed beveiligen
Veel mensen zoeken hun heil in allerlei alarm- en beveiligingssystemen om een inbraak te voorkomen of in ieder geval daders op beeld vast te leggen. Dit is uiteraard een goede vorm van inbraakpreventie, maar in de basis is een goed inbraakbestendig slot het meest belangrijk. Uiteraard kan een inbreker ook een ruit ingooien om binnen te komen. Maar inbrekers proberen normaliter zo stil mogelijk binnen te komen en de meest geschikte methode is via de voor- of achterdeur. Geoefende inbrekers hebben goede technieken voorhanden om een deurslot binnen enkele seconden te forceren.

Is een inbraakbestendig slot niet te forceren?
Ieder slot kan geforceerd worden, ook inbraakbestendige sloten. Bij een inbraakbestendig slot gaat het er niet om dat het slot dusdanig is ontworpen dat het niet meer te forceren is. Zo’n slot bestaat eenvoudigweg niet. Het doel is het tijdsbestek waarin een dergelijk slot te forceren is. Tijd is namelijk de grootste vijand van een inbreker. Een minuut met een slot bezig zijn is eigenlijk al te lang en vergroot de kans om betrapt te worden. Een ervaren inbreker zal het altijd lukken om een standaard slot binnen een halve minuut te forceren. Daarvoor zijn er ook enkele algemene inbraaktechnieken. Bij inbraakbestendige sloten zal dit een inbreker nooit lukken. Een inbraakbestendig slot zal pas geforceerd kunnen worden na minimaal drie minuten.

 SKG-Sloten
In Nederland mag een slot nooit zomaar als inbraakbestendig worden verkocht. Dit geldt enkel voor sloten die zijn voorzien van een SKG-certificaat en het Politiekeurmerk Veilig Wonen. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze onafhankelijke instantie test hang- en sluitwerk op duurzaamheid en sterkte. Wanneer een slot voldoet aan de voorwaarden ontvangt deze een certificaat. De fabrikant moet het SKG-keurmerk ook in het slot stansen. Bij opstalverzekering vergelijken is het verstandig om te kijken of een verzekeraar korting op de premie geeft als er SKG-sloten worden gebruikt.

Soorten SKG-Sloten
Er zijn diverse gradaties van SKG-sloten en dit wordt met sterren aangegeven. Een SKG-slot met één ster is standaard inbraakwerend. Het slot moet toegepast worden met een ander gelijkwaardig product. Om een dergelijk slot te forceren heeft een inbreker minimaal drie minuten nodig. Een SKG-slot met twee sterren is een zelfstandig slot en heeft geen andere sloten nodig. Ook bij dit slot duurt het minimaal drie minuten om te forceren. Diegenen die zekerheid willen gaan voor een SKG-slot met drie sterren. Dit zijn de beste inbraakbestendige sloten en vertragen een inbraak met minimaal vijf minuten.

Total Page Visits: 441 - Today Page Visits: 1