Coronacrisis: minder woninginbraken, meer overlast in woonwijken

De coronamaatregelen die de overheid heeft opgelegd hebben invloed op het werk van de politie. Zo daalde het aantal meldingen van woninginbraken, zakkenrollerij en fietsendiefstallen flink. Verder blijkt uit cijfers dat het aantal verkeersongelukken is gehalveerd. De politie kreeg daarentegen wel meer meldingen van incidenten in woonwijken.

Positieve keerzijde

Dat blijkt uit een eerste analyse van de politie. Door de oproep van de overheid om zoveel mogelijk thuis te werken, de sluiting van scholen, kinderdagverblijven, horeVoorbeeld (opent in een nieuwe tab)ca en sportclubs blijven mensen daadwerkelijk thuis en dat is meteen de reden waarom woning- en bedrijfsinbraken afnemen. Ook het aantal straatroven daalt. Ben je toch nog bang voor dieven wanneer je boodschappen gaat doen kies dan voor een anti diefstal rugzak. Het merk XD design doet er alles aan om zakkenrollers geen kans te geven om jouw rugzak binnen te dringen.

Onrust in wijken neemt toe 

Helaas is het aantal meldingen van incidenten in woonwijken wel gestegen. Dat is ook een gevolg van het vele thuis-zijn. In de eerste week kreeg de politie bijvoorbeeld ongeveer 5500 meldingen. Dat is 1600 keer vaker dan in die week daarvoor toen er nog geen maatregelen waren genomen door de overheid. Daarbij krijgt de politie vaker meldingen van overlast door alcohol en drugs.

Oplichting

Het aantal meldingen van huiselijk geweld, babbeltrucs en online misdrijven laat nog geen opvallende af- of toename zien. Wel ziet de politie dat er mensen zijn die misbruik maken van de situatie. Zo wilde een stel uit Dordrecht een miljoen stelen van een ziekenhuis door het aanbieden van mondkapjes die helemaal niet bestonden. Ook gaan er phisingmails rond die corona gerelateerd zijn.

Spugen

Verder duikt een geheel nieuw fenomeen op en dat zijn de ‘coronadreigers’. Op meerdere plaatsen in Nederland zijn mensen aangehouden die politieagenten in het gezicht hoestten of spuugden en daarbij vertelden dat ze besmet zijn met het coronavirus. Zo werd er in Groningen een 52-jarige man aangehouden die bij een verkeerscontrole een politieagent in het gezicht hoestte en daarbij vertelde dat zijn medepassagier corona had. Ook in Den Haag, Utrecht en Leeuwarden vonden soortgelijke incidenten plaats. Verdachten die zoiets doen worden aangehouden, vastgezet en vervolgd via snelrecht.

Net zo druk als anders

Max Daniel is een van de vier nationaal commandanten van de politie. Hij geeft aan dat men voorzichtig moet zijn met het trekken van conclusies over de invloed van de coronacrisis op de veiligheid. “Daarvoor zijn meer gedetailleerde cijfers over een langere periode nodig. Maar dát de crisis invloed heeft, is evident.” Verder vertelt hij dat de politie het net zo druk als anders heeft, maar dan op een andere manier. Het werk verandert en de crisis vraagt dus om een andere organisatie. Bovendien is het juist nu belangrijk dat politie in wijken aanwezig is.

Misschien vindt u dit ook interessant?