Heemskerk – Opendag Brandweer Heemskerk

Heemskerk, 14 september 2019 – Zaterdag hield de brandweer Heemskerk een opendag in en rond de brandweerkazerne.

De open dag ging vanmorgen om 10.00 uur van start op de kazerne aan de Cornelis Groenlandstraat in Heemskerk en trok veel bekijks. Rondom de kazerne stonden alle brandweerauto’s van Heemskerk.

Naast een standaard tankautospuit en een hoogwerker heeft Heemskerk ook een aantal bijzondere voertuigen. Zo is er een Haakarm vrachtwagen met een slangen haakarmbak die wordt ingezet voor groot watertransport. Ook is er een Slangenwagen. dit is een vrachtwagen die lijkt op een tankautospuit maar is gevuld met ongeveer 2500 meter aan slangen. tevens heeft deze auto ook een Firedefender op het dak liggen. Een Firedefender is een buizen constructie met gaatjes. door die gaatjes kunnen ze een muur van water maken. zo kunnen ze bijvoorbeeld overslag van brand naar een naastgelegen pand voorkomen door een waterscherm op te zetten welke warmte en vonken regen tegen kunnen houden. ook hebben ze een 4×4 amarock voertuig welke dienst doet voor het Reanimatieteam en WvD (waarschuwing en Verkenningsteam) dit is het meetteam van de brandweer deze gaan in de buurt van grote brand meten of er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.
ook is er nog een aanhanger ingericht met slangen en materiaal voor het bestrijden van duin of natuurbrand.

Tijdens de opendag werden er ook demonstraties gehouden en was er volop dingen om ook zelf te doen. De demonstraties die werden gehouden waren die van vlam in de pan en een ontploffing van een camping gasfles en een deodorantfles. Ook was er een demonstratie van een eenzijdig ongeval waarbij de auto op z’n zijkant was gekomen. de brandweer werd hier verzocht om de patiënt uit de auto te bevrijden. Je kon zelf een uitleg krijgen en reanimatie doen en ervaren hoe leden van de duikploeg contact met elkaar hebben via duikmasker of met ademlucht door een gang vol met rook lopen, buiten kon je ook nog een deur openmaken met de zogenoemde “Dikke Bertha” of een stukje fiets afknippen met hydraulische gereedschap.

De brandweer had ook de Dierenambulance en de PWN Boswachter uitgenodigd om uitleg te geven over hun werkzaamheden. beide waren ze ook met hun auto aanwezig op de opendag.

De opendag werd ook gebruikt voor het werven van nieuwe brandweer vrijwilligers. mocht jij je nu ook willen aanmelden neem dan een kijkje op de site van de veiligheidsregio. https://www.brandweer.nl/kennemerland/nieuws-overzichtspagina/2018/vrijwilligers-gezocht 

Fotograaf: Chris Soellaart

Total Page Visits: 1978 - Today Page Visits: 2