Haarlemmermeer – Gemeente gaat strijd aan met drugsdealers

Haarlemmermeer, 9 mei 2019 – Burgemeester Onno Hoes schreef het al in zijn column: Haarlemmermeer gaat ondermijnende activiteiten te lijf. De burgemeester heeft de bevoegdheid om woningen en lokalen te sluiten wanneer daar drugs worden aangetroffen.

Beleid dat al jaren succesvol wordt uitgevoerd. Daarnaast staat de strijd tegen drugs op straat hoog op de prioriteitenlijst. De vuist die de gemeente Haarlemmermeer tegen criminaliteit in de polder maakt, wordt steeds steviger. Zo zet de gemeente sinds december 2018 bestuursrecht in specifiek tegen drugsdealers. Om welke maatregelen gaat het en hoe helpen ze Haarlemmermeer veiliger te maken?

Last onder dwangsom
Burgemeester Onno Hoes: Door bestuursrecht toe te passen, kunnen we hogere boetes opleggen. Onder dreiging van die hoge boetes kunnen we mensen die drugs willen dealen ontmoedigen. Het toepassen van bestuursrecht werkt als volgt: als de politie mensen oppakt met een handelshoeveelheid drugs, dan legt de gemeente een dwangsom op van 2500 euro. Die dwangsom blijft de dealers boven het hoofd hangen. Als ze nog een keer de fout ingaan, moeten ze dat bedrag betalen. We hebben dit jaar al drie keer een dergelijke boete opgelegd. En deze krijgen ze dan naast de strafzaak die dan ook nog volgt.

Met het opleggen van een last onder dwangsom wil het college voorkomen dat dealers zich weer op een openbare plaats ophouden met het doel om softdrugs of harddrugs af te leveren, aan te bieden of te verwerven.

Opiumwet
Met de Opiumwet is het mogelijk om drugshandel aan te pakken, maar deze wet richt zich niet op het voorkomen van de overlast op straat. Ook is het lastig voor het Openbaar Ministerie om te bewijzen dat de drugs die iemand in bezit heeft, bedoeld zijn voor de verkoop. De veroordeling ‘beperkt’ zich dan tot drugsbezit. Hoes:

Van deze maatregel moet dan ook de dreiging uitgaan dat mensen die in Haarlemmermeer gepakt worden met te veel drugs op zak, er niet licht vanaf komen. Veiligheid heeft grote prioriteit in Haarlemmermeer.

Ondermijning
Bij ondermijnende activiteiten raken de onderwereld en de bovenwereld met elkaar vermengd doordat de onderwereld (onder valse voorwendselen) gebruik maakt van legale voorzieningen in de bovenwereld. Het is vaak niet zichtbaar in de samenleving en verslechtert de veiligheid en leefbaarheid in de buurt. In Haarlemmermeer ligt de focus op het opsporen van woon- en adresfraude, criminele samenwerkingsverbanden, (verouderde) bedrijventerreinen en drugsproductie- en handel.

Total Page Visits: 3231 - Today Page Visits: 2