Haarlemmermeer – Illegale bewoning: geen goed idee

Haarlemmermeer, woensdag 01-05-2019 – Op zondagochtend 7 april om 5.30 uur in de ochtend brak een felle brand uit in een loods in Zwaanshoek. Later bleek dat er illegaal mensen in de loods woonden. Gelukkig raakte niemand gewond. Het voorval toont weer eens aan dat illegale bewoning geen goed idee is.

Een ondernemer die arbeidsmigranten huisvest in een bedrijfspand waarin hij woningen heeft gemaakt. Of iemand die in scheiding ligt, dringend onderdak nodig heeft en tijdelijk in het kantoortje boven een bedrijfsruimte trekt. Hoe vaak het precies voorkomt is onbekend, maar dat het gebeurt staat vast: illegale bewoning van bedrijfspanden op bedrijventerreinen. Illegale bewoning wil zeggen dat wonen op die plek niet mag volgens het bestemmingsplan.

Meld illegale bewoning
Burgemeester Onno Hoes: “Illegale bewoning is geen goed idee. Vooral niet omdat het kan leiden tot onveilige situaties, in de eerste plaats voor de bewoners zelf. Want de woningen voldoen vaak niet aan de regels voor brandveiligheid. Meldt het daarom bij de gemeente als je niet zeker weet of jouw woonsituatie illegaal is, of als je een situatie met illegale bewoning kent. Dat kan online: https://haarlemmermeergemeente.nl/taak/direct-melden”

Brand Zwaanshoek

Illegale bewoning kan leiden tot onveilige situaties. Behalve onveilige situaties voor de bewoners, kunnen ook de bedrijven in de omgeving een risico voor hun veiligheid zijn. Bedrijven in de buurt van woningen moeten aan (extra) milieueisen voldoen. Illegale bewoning kan bovendien voor overlast in de buurt zorgen, zoals parkeeroverlast of geluidsoverlast.

Op 24 maart 2016 was er ook al brand in hetzelfde pand brand, klik hier voor dat artikel Zwaanshoek: Drie gewonden bij brand Spieringweg.

Total Page Visits: 9060 - Today Page Visits: 1