Haarlemmermeer – Bijzonder transport met drieduizend stamcelpreparaten over de A4

Haarlemmermeer, 17 oktober 2018 – Een bijzonder transport passeerde vanmiddag de A4. Vanuit Leiden ging een transport met drieduizend stamcelpreparaten via de A4 onder politiebegeleiding naar Sanquin in Amsterdam. Vanwege het transport werd de rechterrijstrook van de snelweg A4 afgekruist door Rijkswaterstaat.

‘Deze stamcelpreparaten zijn verkregen uit navelstrengbloed’, vertelt Robert Heckert van Sanquin. ‘Deze zijn nodig voor mensen bij wie het bloedvormende systeem kapot is gegaan, zoals leukemiepatiënten.’ De stamcelpreparaten worden met zo’n 60 kilometer per uur vervoerd. ‘De stamcelpreparaten zitten in cassettes. Die worden bewaard in vloeibare stikstof om alles koud te houden, op een temperatuur van min 150 graden Celsius. Er mag onderweg niets gebeuren, om te voorkomen dat het gaat lekken.’

Sanquin Bloedvoorziening heeft besloten voortaan vanuit Amsterdam te werken met het materiaal, dat voor de speciale navelstrengbloedbank wordt vergaard bij geboorten op verschillende plekken in Nederland.

Het bijzondere transport is veilig in Amsterdam gearriveerd.

Foto’s: Eric van Lieshout

Total Page Visits: 1304 - Today Page Visits: 1