Haarlemmermeer – Afname van criminaliteit, maar woninginbraken nemen toe.

Haarlemmermeer, 7 maart 2018 – Politiecijfers Gemeente Haarlemmermeer geven positief beeld

Het aantal misdrijven in Haarlemmermeer laat opnieuw een afname zien. “Ten opzichte van 2016 is de daling in 2017 maar liefst -11%. In totaal zijn dat 830 delicten minder. Als we over een langere periode terugkijken dan is er echt sprake van een positieve trend. Sinds 2014 is er sprake van een algehele daling met ruim 2.800 misdrijven. Daar kunnen we best tevreden over zijn, maar er is ook voldoende reden om alert te blijven”, aldus burgemeester Onno Hoes.

Woninginbraken; een trendbreuk

Ondanks de vele inspanningen in de preventiesfeer van gemeente, politie, en partners is het aantal woninginbraken toegenomen. Vooral in de donkere dagen van 2017 is meer ingebroken dan het jaar ervoor. Hier is sprake van een trendbreuk, na drie achtereenvolgende jaren van stevige afname. In 2017 zijn in Haarlemmermeer 543 woninginbraken gepleegd. Dat waren er in 2016 in totaal 473. Een toename dus van 70. Daarmee zitten we bijna weer op het aantal uit 2015. In Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Badhoevedorp zijn de meeste inbraken gepleegd. De meest voorkomende methode is het verbreken van de cilinder voor of achterzijde woning en het inslaan van een ruit. Wat opvalt is dat er in een derde van de gevallen sprake is van een poging tot inbraak. Dit zou te maken kunnen hebben dat steeds meer bewoners hun hang en sluitwerk op orde brengen. Het aantal overvallen in Haarlemmermeer is vorig jaar met zes toegenomen tot totaal tien overvallen ten opzichte van 2016. Er is geen rode draad ontdekt in de gepleegde overvallen. De tien zaken lijken allemaal op zichzelf te staan. De meeste overvallen uit 2017 zijn opgelost. Het aantal straatroven is met vijf afgenomen van 21 (in 2016) naar 17. De meeste vonden plaats in Hoofddorp. De buit bestond meestal uit mobiele telefoons en geld of andere waardevolle spullen zoals halskettingen en een laptop. Het aantal geweldsdelicten nam af met 26 tot 378. Al deze delicten hebben een grote impact op het slachtoffer en hun directe omgeving. De aanpak van deze zogenaamde High Impact Crimes heeft prioriteit van de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie.

Opvallende stijgers en dalers

In 2017 heeft een opvallende toename plaatsgevonden van het aantal overige vernielingen / baldadigheid (+37), diefstal van fietsen (+35), verkeersdelicten (+30) en diefstal/inbraak uit bedrijven (+29). Opvallende dalers ten opzichte van 2016 zijn het aantal gevallen van zakkenrollerij (-192), fraude (-81), vernieling auto (-71) en winkeldiefstallen (-70). Ook het aantal overige inbraken en diefstallen liep behoorlijk terug (-447).

Betekenisvolle afdoening

De politie en het Openbaar Ministerie zetten zich uiteraard in voor een adequate opsporing en vervolging van verdachten. Zo liggen er diverse zaken, benoemd als High Impact Crimes, uit 2017 met concrete opsporingsindicatie bij het rechercheteam. Ook bekijken politie en OM of het mogelijk is dat tussen de verdachte en het slachtoffer een zaak op ‘een betekenisvolle manier wordt afgedaan’. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het vergoeden van de schade en het maken van excuses. In veel gevallen blijkt dit een doelmatiger oplossing die tot meer tevredenheid leidt bij betrokken.

Personen met verward gedrag

Het aantal incidenten met personen die verward gedrag vertonen is in 2017 met ruim 30% gestegen ten opzichte van 2016. Dit soort incidenten is al een tijd een probleem dat in het hele land speelt. Door betere samenwerking op het gebied van ‘zorg en veiligheid’ en het maken en uitvoeren van concrete plannen werkt de gemeente samen met GGZ-instellingen, het Zorg- en Veiligheidshuis en de politie aan het verkleinen van dit maatschappelijke probleem.

247total visits,5visits today

2 Thoughts to “Haarlemmermeer – Afname van criminaliteit, maar woninginbraken nemen toe.”

  1. Sammie

    @sam, mee eens. is ook gewoon criminaliteit. nou ja gewoon….

  2. sam

    inbreken is geen criminaliteit zeker,die komen gewoon op visite of zo?

Comments are closed.