Haarlem – 3 Verdachten aangehouden i.v.m. straatroven op minderjarigen

Haarlem, 21 december 2017 – De recherche heeft in een onderzoek naar meerdere straatroven in Haarlem 3 verdachten aangehouden.

De drie verdachten -Haarlemmers in de leeftijd van 15, 17 en 18 jaar- werden vorige week door de politie aangehouden. Zij worden verdacht van het plegen van drie straatroven in Haarlem op minderjarigen. Deze straatroven werden gepleegd op 2, 4 en 5 december jl.

Vuurwerk via Instagram
De verdachten boden via Instagram vuurwerk te koop aan en maakten vervolgens op locaties in Schalkwijk afspraken met de kopers. De kopers, alle drie minderjarig, werden vervolgens onder dreiging van een taser gedwongen om hun geld af te staan aan het drietal. De kinderen moesten met hun bankpas naar de pinautomaat gaan, vervolgens geld opnemen en dit direct afstaan.

De recherche stelde een onderzoek in en kwam zo het drietal op het spoor. Zij zijn vorige week aangehouden en afgelopen vrijdag voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Koop geen vuurwerk van particulieren!
De politie adviseert dringend om geen vuurwerk te kopen van particulieren. Allereerst omdat dergelijke (afpersings)praktijken helaas vaker voorkomen bij de aanschaf van vuurwerk bij een particulier. Maar ook omdat particulieren niet altijd even verantwoordelijk omgaan met vuurwerk en het vuurwerk vaak illegaal en daardoor onveilig is. Zwaar knalvuurwerk veroorzaakt het meeste letsel, schade en overlast. De politie wil de online handel in illegaal vuurwerk daarom terugdringen. Zodra de politie online handel in verboden vuurwerk tegenkomt, worden kopers en verkopers achterhaald en gaat de site op zwart. Een andere maatregel is het online frustreren van de handel in illegaal vuurwerk. In samenwerking met partners als Instagram en Facebook zijn daardoor al meerdere websites en forums uit de lucht gehaald.