Schiphol: Witwaszaak leidt naar verdachte, drugs, gestolen paspoorten, creditkaarten en geld

Foto KmarSchiphol, 5 maart – Door het rechercheteam van het Samenwerkingsverband Liquide Middelen (SVLM) op Schiphol wordt onderzoek gedaan naar een 32-jarige man uit Amsterdam die medio februari is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij witwassen, het voorhanden hebben van mogelijk gestolen paspoorten, creditkaarten en verdovende middelen.

Naar aanleiding van de aanhouding van een geldkoerier met 35.500 euro op Schiphol is er door het SVLM, dat bestaat uit medewerkers van de Koninklijke Marechaussee, FIOD en Douane, een onderzoek opgestart. Dit onderzoek heeft ertoe geleid dat er medio februari, als mogelijke opdrachtgever, de 32-jarige verdachte in zijn woning kon worden aangehouden. Tijdens doorzoekingen werden in een woning van de verdachte en winkelpanden ruim 200 kilo hasjiesj, 46.000 euro, 10.000 dollars, twee vermoedelijk gestolen Nederlandse paspoorten en diverse creditkaarten in beslaggenomen.

Het Samenwerkingsverband Liquide Middelen heeft afgelopen maand in meerdere witwaszaken onderzoek gedaan. Zo werd afgelopen maand ook een 42-jarige vrouw en haar 20-jarige zoon met ruim 500.000 euro in de ruimbagage aangehouden. Het geldbedrag was tussen kleding en tijdschriften verstopt. Daarnaast hield het team afgelopen week een 23-jarige Britse man en zijn afhaler, een 33-jarige Britse Man, aan op verdenking van witwassen. De man, die zojuist was aangekomen vanuit Groot-Brittannië en zijn afhaler droegen beiden een duur horloge. Omdat beide mannen hierover tegenstrijdige verklaringen aflegden werden ze allebei aangehouden. Afgelopen weekend heeft het team ook een 31-jarige Colombiaanse man op uitreis naar Zuid-Europa aangehouden. De verdachte liep tegen de lamp bij een veiligheidscontrole, omdat hij 45.000 euro in zijn broek verstopt had.

Het SVLM doet onderzoek in de zaken onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

Het Samenwerkingsverband Liquide Middelen (SVLM) bestaat uit medewerkers van de Koninklijke Marechaussee, FIOD en Douane en doet onderzoek naar in beslaggenomen geld op de Luchthaven Schiphol.