Haarlemmermeer: Start donkere dagen offensief

EvL_DonkereDagen (3)Haarlemmermeer – De Week van de Veiligheid is maandag van start gegaan. In deze week staat het nemen van preventieve maatregelen tegen criminaliteit bij ondernemers en hun personeel centraal. Tegelijkertijd is de Gemeente Haarlemmermeer en de politie het donkere dagen offensief begonnen.

Tijdens de donkere dagen is vaak een toename van crimineel gedrag te zien, zoals het plegen van woninginbraken, het roven op straat of het plegen van een overval. In de komende donkere dagen periode, die de hele winter doorloopt, krijgen bepaalde veiligheidsrisico’s daarom opvallend én onopvallend extra aandacht. Zo is er gestart met het plaatsen van een aantal tekstwagens in drie gebieden met een verhoogd risico op woninginbraak. De tekstwagens staan in de wijk Bornholm en Hoofddorp Noord en op de Burgemeester Amersfoortlaan in Badhoevedorp. Tevens staan er drie in winkelcentra: Burgemeester Van Stamplein in Hoofddorp, Venneperweg in Nieuw-Vennep en op de Dennenlaan in Zwanenburg.

Op de tekstwagens in de wijken staat te lezen: ‘Donkere dagen meer criminaliteit? Maak het inbrekers niet te makkelijk. Bel altijd 1 1 2 bij een verdachte situatie. Want uw ogen en oren maken het verschil.’ “Om deze tekstwagens kan je niet heen”, aldus burgemeester Weterings, “maar ook onopvallende acties door de politie zetten wij in om de criminaliteit in de donkere herfst en winterperiode te laten afnemen.”

Inbraakpreventie 
“Zo doet in november het inbraakpreventieteam Hoofddorp – Noord / oud west aan. Dat is een wijk met een verhoogd inbraakrisico is. Ook starten we dan met onze campagne wintercommunicatie tegen woninginbraken. Wat de onopvallende acties precies zijn ga ik natuurlijk niet vertellen, maar ik heb er veel vertrouwen in dat we samen met onze inwoners en ondernemers het verschil gaan maken”, aldus de burgemeester.
Aandacht voor zakkenrollerij 
Ook in drie winkelcentra wordt het winkelend publiek met tekstwagens op een vriendelijke manier gewezen op de mogelijke aanwezigheid van zakkenrollers. De tekst is: ‘Welkom in het winkelcentrum. Wees alert er kunnen zakenrollers actief zijn! Dus waak over uw eigen veiligheid. We wensen u veel koopplezier.’ Op dit moment zijn er minder gevallen van zakkenrollerij dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat geldt ook voor het aantal woninginbraken. Het is belangrijk om die gunstige ontwikkeling ook in de donkere dagen vast te houden volgens burgemeester Weterings: “We willen immers een structurele afname van crimineel gedrag”

EvL_DonkereDagen (2) EvL_DonkereDagen (4)

Misschien vindt u dit ook interessant?