Amsterdam: OM eist tot zeven jaar tegen jeugdige gijzelnemers

Overval op snackbar: twee aanhoudingenAmsterdam, 12 februari – Tegen een 18-jarige verdachte is vanmorgen een celstraf van zeven jaar geeist. Een medeverdachte van 17 jaar hoorde vier jaar celstraf en TBS tegen zich eisen. De twee wordt onder meer verweten op 29 mei 2013 een man in zijn eigen woning te hebben gegijzeld in Nieuw Vennep en van vijf overvallen met geweld.

Het OM is bij de strafeisen uitgegaan van het meerderjarigenstrafrecht. Dit vanwege de ernst en de aard van de feiten en de impact die de feiten op de slachtoffers heeft gehad. Volgens de officier hebben de twee ‘angstige maar ook volwassen keuzes gemaakt’ toen ze een slachtoffer met een pistool op zijn hoofd als leven schild tegen de politie gebruikten.

TBS

Deskundigen adviseren een behandeling van de 17-jarige verdachte. Om deze reden heeft het OM tegen hem de maatregel van TBS geeist. De 18-jarige verdachte is zeven jaar opgelegd als compensatie voor het letsel dat hij is opgelopen toen de politie op hem schoot bij zijn aanhouding.

Angstige slachtoffers

De twee jeugdige verdachten hebben volgens het OM in anderhalve maand tijd overvallen gepleegd waarbij slachtoffers met een vuurwapen en een lashamer zijn bedreigd. De brutailteit nam steeds toe, aldus de officier van justitie. De twee verdachten hebben zich het lot van hun slachtoffers niet aangetrokken. Ondanks de angst die zij de slachtoffers hebben aangedaan, hebben ze steeds gekozen nieuwe overvallen te plegen. Eén slachtoffer is een pistool tegen het hoofd gezet en een uur lang in zijn eigen woning gegijzeld. De twee verdachten maakten enkele luttele bedragen buit met de overvallen en kochten hiervan volgens het OM luxe goederen.

Weer in hechtenis

De officier van justitie heeft de rechtbank gevraagd om, als de twee worden veroordeeld, de 18-jarige verdachte direct na de uitspraak weer in hechtenis te nemen. Hij mocht het proces in vrijheid afwachten nadat verleden jaar zijn voorarrest was geschorst wegens medische omstandigheden. De 18-jarige verdachte is bij zijn aanhouding op 29 mei 2013 door de politie in zijn schouder geschoten. Er was sprake van noodweer.

De rechtbank doet 26 februari 2014 uitspraak.

Misschien vindt u dit ook interessant?