Hier bent u nu

Haarlemmermeer: Veiligheidscijfers 2012

burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer en teamchef Haarl

Haarlemmermeer, 4 februari – Uit de door de politie verzamelde veiligheidscijfers over het hele jaar 2012 blijkt onder andere een verdere daling van openlijk geweld met 28%. Burgemeester Weterings is daar tevreden over:”Geweld moet te allen tijde bestreden worden, en het is goed om te constateren dat we daar in slagen.

Ook de cijfers voor bedreiging (-1%), mishandeling (-9%) en beroving en straatroof (-5%) vertonen een dalende trend, tot onder of nog net boven het niveau van 2009. Verontrustend daarentegen zijn de stijgingen van onder andere winkeldiefstal (+18%) en vooral bij overvallen op ondernemers (+40%).

We zijn bijna terug op het niveau van 2010 (15 overvallen), en dat blijft een onacceptabel hoog aantal. Dit betekent dat de politie hoge prioriteit blijft geven aan preventie en opsporing, en dat we samen met ondernemers en ondernemersverenigingen, blijven werken aan het keurmerk Veilig Ondernemen. Zowel in winkelcentra als op bedrijventerreinen.”

Diefstal uit auto’s minder snel gestegen, diefstal van auto’s zelfs gedaald

Was er eerder dit jaar nog sprake van een stijging uit auto’s met 28%, het uiteindelijke percentage over het hele jaar was 4%. Burgemeester Weterings reageert:”Misschien heeft mijn oproep na de vorige rapportage, om beveiligingsmaatregelen in en om de auto te nemen en bij verdachte situaties direct de politie te bellen, geholpen. Nog verrassender is dat diefstal van auto’s over het hele jaar gedaald is, terwijl in augustus de teller nog op +14% stond.”

Trendbreuken

Voor het eerst sinds 2009 is het aantal diefstallen uit en inbraak woningen gedaald (-3%). Dit geldt ook voor diefstallen van bromfietsen (-13%) en spectaculair voor vernieling aan openbaar vervoer en abri’s (-68%). Een trend zich in het begin van 2012 al aftekende. Ook is voor het eerst het aantal gevallen van zakkenrollerij (-7%) en incidenten geluidsoverlast horeca (-42%) gedaald.

Fotografie: Eric van Lieshout

burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer en teamchef Haarl

Foto: burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer en teamchef Haarlemmermeer van politie Fred Roest

 

2 Thoughts to “Haarlemmermeer: Veiligheidscijfers 2012”

  1. Moniek Verhagen

    te allen tijde….. !

Comments are closed.