Badhoevedorp: Mars voor Gastvrijheid vreemdelingen in detentie

JCS 20130113 (4)BADHOEVEDORP – Zondag 13 januari is de Mars voor Gastvrijheid gehouden. Deze mars liep van de Pelgrimskerk in Badhoevedorp naar het Justitieel Complex Schiphol aan de Duizendbladweg  in Badhoevedorp. Tijdens de Mars voor Gastvrijheid is het nieuwe detentiecentrum op Schiphol symbolisch heropend als ‘gastvrije herberg’. Tijdens deze vreedzame wandeling om het  Justitieel Complex werd er bemoedigend gezwaaid naar mensen in het detentiecentrum.

Het nieuwe Justitieel Complex Schiphol vervangt het oude Detentiecentrum op Schiphol-Oost, dat vooral bekend is van de Schipholbrand waarbij elf ingeslotenen omkwamen.  Het nieuw gebouwde complex biedt plek aan het detentie- en uitzetcentrum Noord-Holland van Dienst Justitiële Inrichtingen, aanmeldcentrum Schiphol van de Immigratie- en Naturalisatiedienst en een nevenvestiging van Rechtbank Haarlem.

Het nieuwe detentiecentrum met ruim 450 (merendeels tweepersoons-)cellen biedt plaats aan asielzoekers in procedure, bolletjesslikkers en illegale of uitgeprocedeerde vreemdelingen. In het rechtbankgedeelte is ook een bijzondere zittingzaal voor rechtszaken met een middelhoog risicoprofiel en zaken met een grotere omvang in aantal verdachten of aanwezige pers en publiek.

Verslag: Keesjan Haasnoot

Misschien vindt u dit ook interessant?