Hoofddorp: Parkeren in centrum van Hoofddorp beter geregeld

Hoofddorp, 6 november – De wens van de winkeliers in het centrum van Hoofddorp om het Van der Zeeterrein (Aprisco) vooral door het winkelend publiek te laten benutten, gaat in vervulling. In de huidige situatie laten vooral langparkeerders hier hun voertuig achter, zoals personeel van de winkels, het raadhuis en de culturele centra. Door het tarief van de 240 parkeerplaatsen om te zetten van een C- naar een (hoger) B-tarief, maakt het college van burgemeester en wethouders meer ruimte op het Van der Zeeterrein voor een meer voor de hand liggende gebruikersgroep: de kortparkeerders, oftewel het winkelend publiek.

Deze en andere korte termijn maatregelen op het gebied van parkeren in Hoofddorp staan in een nota van het college. Vandaag, dinsdag 6 november 2012, heeft het deze nota vastgesteld. De maatregelen worden naar verwachting rondom het nieuwe jaar uitgevoerd.

Verzetsheldenwijk

Het college laat voor de langparkeerders het vrijgekomen terrein aan de Binnenweg (waar vroeger de tijdelijke bioscoop was) geschikt maken. Hiervoor gaat het C-tarief gelden. Gezien de marksituatie verwacht het college niet dat het Binnenwegterrein op korte termijn wordt bebouwd. Verder wil het college een einde maken aan de parkeeroverlast die bewoners van de aan het winkelcentrum grenzende Verzetsheldenwijk ondervinden. Deze wijk is nu nog een parkeerschijfzone maar de toegestane parkeerduur wordt regelmatig overschreden, vaak door het tussentijds verdraaien van de parkeerschijf. Ook is het aantal parkeerders dat (legaal) een gratis plek zoekt, groter dan in een woonwijk wenselijk is. De bewoners, die een ontheffing hebben, kunnen op piektijden, vooral op vrijdag en zaterdag, geen plek meer vinden in hun woonomgeving. Door in de Verzetsheldenwijk het B-tarief in te voeren, wordt het minder aantrekkelijk om hier te parkeren voor een bezoek aan het winkelcentrum en komt een einde, aldus het college, aan de parkeeroverlast voor de bewoners. De bewoners die niet op eigen terrein kunnen parkeren, komen in aanmerking voor een parkeervergunning (53 euro per jaar). Deze komt in de plaats van een parkeerontheffing in de blauwe zone (53 euro per twee jaar).

Door de maatregelen stijgen de parkeerinkomsten met zo’n acht ton. Het college laat de ontwikkelingen op het Van der Zeeterrein, de Binnenweg en de Verzetsheldenwijk monitoren.

Deltaplan Bereikbaarheid

De parkeermaatregelen voor (het centrum van) Hoofddorp maken onderdeel uit van het Deltaplan Bereikbaarheid. Dit heeft als doel de doorstroming en de bereikbaarheid voor alle soorten verkeersdeelnemers te bevorderen en de leefbaarheid in de kernen te vergroten. Verkeersveiligheid is daarbij een absolute voorwaarde.

Misschien vindt u dit ook interessant?