Haarlemmermeer: Landelijke “rooidag” tegen hennepteelt (update KLPD)

Hoofddorp, 6 november – De politie in de Haarlemmermeer houdt vandaag een “rooidag”. Deze ontmantelingen zijn onderdeel van een landelijke actie tegen georganiseerde hennepteelt.

Alle locaties die als potentiële hennepplantage bekend waren, worden vandaag door een speciaal team van de politie bezocht en direct ontmanteld. Hennepplantages vormen een groot gevaar voor de omgeving zoals kans op brand, water en stankoverlast. Ook illegale aftap van stroom is gevaarlijk en kan voor kortsluiting zorgen. Ook zijn de hennepplantages in belangrijke mate in handen is gekomen van de georganiseerde criminaliteit, waardoor de overlast in een wijk direct weer hoger is.

De politie is dinsdagochtend begonnen op het Vuurboetsduin, waar een hennepplantage in een verhuurde woning was gehuisvest. De eigenaren van de woning zijn elders en hebben hun woning tijdelijk verhuurd. De hele boven etage was verbouwd tot plantage. Ook was er sprake van stroomdiefstal. Ook een hennepplantage in de Egelantierstraat in Badhoevedorp was aan de beurt.

Update: Politie persbericht 6-11-2012 – 17.00 uur

Hennepkwekerijen ontmanteld tijdens Landelijke hennepdag

KENNEMERLAND, 6 november – In verschillende plaatsen in Kennemerland heeft de politie op maandag 5 en dinsdag 6 november onderzoek ingesteld naar hennepkwekerijen. Er werden in totaal zeven hennepkwekerijen ontmanteld in Kennemerland. Twee verdachten in Zandvoort werden aangehouden.

Zandvoort, Haarlem, Hoofddorp en Badhoevedorp

De hennepkwekerijen werden aangetroffen in Zandvoort (1), Hoofddorp (2), Badhoevedorp (1) en Haarlem (3). Dit gebeurde in het kader van de Landelijke Hennepdag: in heel Nederland vonden vandaag acties plaats tegen hennepteelt. In totaal werden 3.630 planten aangetroffen en 5 kilo droge hennep in de regio Kennemerland.

Landelijke actiedag

Alle aangetroffen hennepkwekerijen werden ontmanteld en de politie heeft een onderzoek ingesteld naar de eigenaren van al deze hennepplantages. Op meerdere adressen werd hierbij ook illegaal stroom afgetapt en zorgde dit voor zeer brandgevaarlijke situaties. In Hoofddorp werden op de Vuurboetsduin en op Zandbos hennepkwekerijen aangetroffen en ontmanteld. Op Zandbos trof de politie 250 planten aan en op Vuurboetsduin 827.

In Haarlem werden op de Prof. Bouwmanstraat (35 planten) en de Bernadottelaan (495 planten) twee hennepplantages aangetroffen en in de Namenstraat 5 kilo droge hennep. In Badhoevedorp trof de politie in de Egelantierstraat 188 planten aan. In Zandvoort 1.835 planten in het vm. Dolfirama.

Update: Persbericht KLPD 6-11-2012 20.00 uur

Landelijke politie-actie tegen telen, verkoop en vervoer van hennep

Driebergen, 06-11-2012 • Vandaag vonden in het hele land acties plaats tegen de georganiseerde hennepteelt. In de ochtenduren werden invallen gedaan bij ruim 100 kwekerijen, 3 stekkerijen en 1 drogerij. Ook werd een ‘conversie’lab aangetroffen, ten behoeve van de produktie van synthetische drugs zoals amfethamine. Hierbij zijn tot nu toe 67 verdachten opgepakt. Ruim 25.000 planten werden ontdekt, alsook 2.131 stekken. De planten alleen al vertegenwoordigen een straatwaarde van ruim 1,1 miljoen euro. Daarnaast zijn 4 auto’s, 1 scooter, 1 motor, nepvuurwapen en bijna 100.000 euro aan contact geld in beslag genomen. Tot slot zijn bij verschillende kwekerijen levensgevaarlijke situaties aangetroffen, zoals open elektriciteitsdraden en oververhitting.

Ook bij de landsgrenzen zijn acties uitgevoerd in verband met het vervoer van hennep, onder meer bij vier verzorgingsplaatsen op de A16, A59, A20 en A1. Bij deze landelijke actie wordt dus de gehele keten van het telen, verkopen en vervoer van hennep aangepakt. De opbrengt van deze actie bevestigt nogmaals het beeld dat de hennepteelt al lang z’n onschuld heeft verloren. Geen kwekerij staat op zich en iedere teler vormt een schakel binnen een grotere crimineel proces. Een proces dat wordt beheerst door criminele organisaties die geweld, corruptie en liquidaties niet schuwen en enorme winsten voor zich opeisen.

Opsporen
Deze alarmerende signalen hebben ertoe geleid dat de politie de afgelopen jaren flink heeft geïnvesteerd in het intensiveren en verbeteren van haar aanpak. De focus lag daarbij in de verschuiving van handhaving naar opsporingen en ontnemen. Concreet betekent dit doorrechercheren bij strafbare feiten, het versterken van de informatiepositie, informatie delen met partners en het afpakken van crimineel vermogen. De enorme winsten (jaarlijks circa 2 miljard) hebben immers de hennepmarkt erg interessant gemaakt voor criminele organisaties die geweld, corruptie en liquidaties niet schuwen.
In de landelijke actie participeerden de regiokorpsen alsook meerdere diensten van het KLPD, waaronder de Nationale Recherche. Ook de unit Luchtvaartpolitie van het KLPD ondersteunt de acties. Uiteraard in samenspraak met het Openbaar Ministerie. Daarnaast werd de politie op verschillende plaatsen ondersteund door de douane, belastingdienst, gemeente en de Koninklijke Marechaussee.

Export
Uit informatie blijkt dat ongeveer 80% van de in Nederland geproduceerde hennep wordt geëxporteerd (zie ook de website www.stophennepvervoer.nl) . Vooral de landen Duitsland en Engeland zijn voor Nederland belangrijke exportlanden. De acties van vandaag bij de landsgrenzen hebben tot doel om nog meer inzicht verkrijgen in met name de vervoersstromen van en naar Engeland en Duitsland, alsook de transportmiddelen die hiervoor worden ingezet. Deze acties beperkten zich niet alleen tot vervoer over de weg, maar ook over de lucht en het water.

Afpakken
Tijdens de acties heeft de politie ook beslag gelegd op bezittingen van de verdachten. Het geld en de goederen zijn in beslag genomen om illegaal verkregen vermogen van verdachten te kunnen afpakken. De politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst werken daarom nauw samen om hen te raken op een plek die pijn doet: in de portemonnee. Door deze aanpak hebben verdachten geen profijt van hun daden en wordt duidelijk gemaakt dat misdaad niet loont. Het afpakken van crimineel geld draagt daarmee bij aan herstel van het rechtsgevoel in de maatschappij. Verdachten van georganiseerde hennepteelt kunnen hun omgeving niet langer imponeren met bijvoorbeeld exclusieve sieraden of dure auto’s, die zijn betaald met oneerlijk verkregen vermogen.

De autoriteiten zullen per zaak bekijken op welke wijze crimineel vermogen het meest efficiënt kan worden afgepakt. Dat kan onder meer door de rechter hennepgeld verbeurd te laten verklaren of door een ontnemingszaak te starten. Het maakt uiteindelijk niet uit hoe het criminele geld wordt afgepakt, áls het maar wordt afgepakt.

Fotografie: Eric van Lieshout & Rob Franken

Alle foto’s zijn van de plantage op de Vuurboetsduin in Hoofddorp

Misschien vindt u dit ook interessant?