Kennemerland: Regio Kennemerland introduceert Zorgplan Overvallen

Kennemerland, 15 oktober – De burgemeesters van de tien gemeenten in de regio Kennemerland hebben afgesproken om het Zorgplan Overvallen in te voeren in. Het Zorgplan is gericht  op preventie en nazorg aan ondernemers die recent slachtoffer zijn geworden van een overval. Burgemeester Bernt Schneiders: “Bij het keurmerk Veilig Ondernemen werken we al aan veel preventieve maatregelen om overvallen te voorkomen. Het is goed om nu ook de zorg na een overval meer aandacht te geven”.

Voor een ondernemer is een overval een zeer schokkende en traumatische ervaring. De politie en slachtofferhulp bieden dan ook eerste zorg na een overval. Bij het Zorgplan Overvallen biedt daarnaast ook de gemeente en het Regionaal Platform Criminaliteitsbestrijding (RPC) hulp in de vorm van veiligheidscans, overvaltrainingen en informatievoorziening richting de ondernemer over hoe een overval te voorkomen. Doel is om de ondernemer weerbaarder te maken tegen overvallen en de onderneming veiliger. Een proef in Haarlemmermeer heeft aangetoond dat ondernemers deze betrokkenheid van de gemeente waarderen.

Burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer: “Ik ben blij met de uitkomsten van de proef en de introductie in de tien gemeenten. Er is nuttige ervaring opgedaan met nazorg aan overvallen winkeliers en met zes overvaltrainingen sinds de start van de proef in november 2010. Dit alles draagt bij aan ons streven het aantal overvallen op ondernemingen terug te dringen. En dat is een goede zaak.”

Het thema overvallen stond ook centraal op het veiligheidscongres dat gisteren door het RPC in samenwerking met MKB Haarlem, KvK, de politie, het ondernemerfonds, Alpha security en de gemeente Haarlem werd georganiseerd. Minister Opstelten was ook aanwezig om ondernemers van de regio Kennermerland toe te spreken. “Aan alles merk je dat een overval een zeer ernstig delict is, met een enorme impact op de slachtoffers en hun omgeving. Slachtoffers zijn soms weken of maanden uit de running, niet meer in staat om te werken, en kampen met psychische klachten. Dat kunnen noch mogen we tolereren – en dat doen we dan ook niet: de aanpak van overvallen heeft mijn hoogste prioriteit!”, aldus minister Opstelten.

 

Misschien vindt u dit ook interessant?