Hoofddorp: Grootschalige verkeersveiligheidscontrole N201

HAARLEMMERMEER, 12 en 13 oktober – De politie heeft in de Haarlemmermeer een grootschalige verkeersveiligheidscontrole gehouden vanaf vrijdagavond 18.00 uur tot zaterdagnacht 02.00 uur. Dit gebeurde in samenwerking met de KMAR Schiphol, de Vreemdelingendienst, de recherche, speurhonden, de Belastingdienst, Douane, de Wegenwacht, de Milieudienst en Veilig Verkeer Nederland.

De controlelocatie was ingericht op de Kruisweg in Hoofddorp. Al het verkeer dat op de N201 reed, zowel uit de richting van Aalsmeer als uit de richting Heemstede, werd door motorrijders naar de controlelocatie geleid. Ook de kentekens van passerende voertuigen werden gecontroleerd door de ANPR. De ANPR is een systeem waarbij kentekens van passerende voertuigen worden gelezen en gekoppeld worden aan een computerbestand waarin de gegevens van o.a. drankrijders, wanbetalers en gesignaleerde personen zijn verwerkt.

In totaal werden zo’n 500 passanten gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol en op overige veiligheidseisen. Tijdens de gehele controle bleken drie automobilisten onder invloed van alcohol te verkeren: tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Een persoon bleek onder invloed van drugs te verkeren: deze persoon werd meegenomen naar het politiebureau voor een bloedproef en een proces-verbaal.

Ook werd met behulp van de ANPR een flink aantal wanbetalers uit het verkeer gehaald die hun boetes alsnog moesten betalen: dit liep op tot honderden euro’s.

Verder werden flink wat bekeuringen uitgeschreven voor overige onveilige zaken, zoals o.a.:

  • het rijden zonder geldig rijbewijs
  • verkeerde of ontbreken van de juiste verlichting (12x)
  • het niet dragen van de autogordel
  • het ontbreken van een kentekenplaat op een aanhanger
  • defecte uitlaat
  • niet bij zich hebben van rijbewijs
  • gladde banden
  • kapotte losbreekreminrichting
  • een taxichauffeur kreeg een boete voor het niet invullen van zijn rittenstaat (€ 1700,–)
  • gevaarlijk rijgedrag
  • niet handsfree bellen
  • niet kunnen tonen van ID.

De douane nam 5 monsters af om te constateren of gereden werd met illegale diesel. De Belastingdienst vorderde belastingschulden van in totaal rond de € 18.000,– en legde beslag op 32 voertuigen. Een vrouw werd aangehouden op verdenking van verduistering: zij werd ingesloten.

Automobilisten die reden met onjuiste of kapotte verlichting, werden in de gelegenheid gesteld om dit ter plekke door de Wegenwacht te laten verhelpen, zodat ze weer veilig de weg op konden. In totaal werden dan ook door de medewerkers van de Wegenwacht 31 lampen verwisseld.

Rond 24:00 uur vond er voor de ingang van de controlelocatie een aanrijding plaats met bromfietsers, die op elkaar botsten. Hiervoor is ambulancepersoneel ter plaatse gekomen.

Fotografie: Eric van Lieshout & Rob Franken
Video: kjh4mobile

Video is gemaakt vanaf de andere kant van het spoor, je kijkt van boven op de controle

 

Misschien vindt u dit ook interessant?