Haarlemmermeer: Autocriminaliteit omhoog, vernielingen openbare ruimte en beroving/straatroof omlaag

Veiligheidscijfers Haarlemmermeer januari – augustus 2012

Haarlemmermeer, 10 oktober – Uit de veiligheidscijfers, zoals die zijn verzameld door de politie op basis van de aangiften, komt wederom een divers beeld naar voren. Trends, zoals geconstateerd bij de cijfers over de eerste vier maanden, zetten zich in grote lijnen voort. Vernielingen aan openbaar vervoerhaltes en gebouwen zijn met 73% en 77% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Diefstal van en uit auto’s is met 14% en 28% gestegen. Dat geldt niet alleen voor Haarlemmermeer, maar voor de hele regio. Vooral ingebouwde navigatiesystemen en geluidsapparatuur van merken als Audi, Volkswagen, Seat en Skoda zijn gewild. Burgemeester Weterings: “Ik roep iedereen op om beveiligingsmaatregelen in en om de auto te nemen en om bij verdachte omstandigheden direct de politie te bellen.” Diefstallen van fietsen zijn echter met 25% gedaald. Bij dat laatste kan een geringere aangiftebereidheid een rol spelen. Burgemeester Weterings legt ditmaal ook de nadruk op de daling van beroving/straatroof met 33%: “Alle criminaliteit is negatief en elke daling ervan positief. Uit deze cijfers valt mij vooral de daling met een derde bij beroving en straatroof op. Het is goed dat dit geweldsdelict in de openbare ruimte zo sterk wordt teruggedrongen.”

Andere dalende criminaliteitscijfers

Diefstal uit en inbraak in woningen zijn met 13% gedaald. Bij scholen was dit 12%. Openlijk geweld, mishandeling en daalden met 18%, en 12%. Burgemeester Weterings: “De investeringen in het Keurmerk Veilig Ondernemen werpen hun vruchten af, zoals blijkt uit de daling met 21% bij diefstal en inbraak bedrijven. Vergeleken met 2009 is er zelfs sprake van een daling met 55%. Een mooi resultaat. Dat geldt ook voor de constante daling in de afgelopen jaren van de overlast door jeugd: van 1.422 incidenten in de periode januari – augustus 2009 tot 865 incidenten in dezelfde periode dit jaar: een daling met 39%. De aanpak van de hot spots en de samenwerking tussen Handhaving & Toezicht van de gemeente, politie, Halt en stichting Meerwaarde zijn succesvol.”

Andere stijgende criminaliteitscijfers

De stijging van de parkeeroverlast met 35% is, net als bij de cijfers over de eerste vier maanden van dit jaar, vooral te wijten aan de parkeeroverlast op en rond eiland 13 in de wijk Floriande. Winkeldiefstal en zakkenrollerij vertonen een stijgende trend met respectievelijk + 9% en +11%. Burgemeester Weterings: “het is goed dat er vorige week een training voor ondernemers en hun personeel was over deze onderwerpen. Meer weerbaarheid is belangrijk bij het steeds professioneler worden van winkeldieven en zakkenrollers. Daarnaast blijft het belangrijk dat ondernemers altijd aangifte doen, omdat hiervan een afschrikwekkende werking uitgaat richting de potentiële criminelen.” Meer informatie is te vinden op www.haarlemmermeer.nl/veiligheid bij politiecijfers 2e trimester 2012.

 

Misschien vindt u dit ook interessant?