Politie laat oranje voetstappen achter in Nieuw Vennep (video)

NIEUW-VENNEP, 13 juni – Woensdag gingen de wijkagenten van Haarlemmermeer-Zuid op pad met oranje kartonnen voetstappen met de tekst: “Nederland gaat voor goud. Inbrekers ook. Geef ze deze sportzomer geen kans.”

Bij woningen waar sprake was van inbraakgevoelige situaties lieten de agenten een voetstap achter. In Nieuw-Vennep Noord liepen agenten door de open poort een tuin in en vonden naast de achterdeur een kloofbijl. Deze kan eenvoudig gebruikt worden om een deur of raam in te slaan. Opvallend veel schuren waren niet afgesloten, waar vaak (elektrische) fietsen voor het grijpen stonden met de sleutel er nog in. Aan één sleutelbos zat zelfs de huissleutel.

Bewoners reageerden positief op de preventieve actie. Een bewoonster stond op het punt even haar kinderen van school te halen en had haar woning niet goed afgesloten. Na de uitleg van de agent dat een inbreker maar twee minuten nodig heeft, liep zij toch even terug om de voordeur op slot te draaien.

De politie voert de voetstappenactie uit om bewoners bewust te maken van gelegenheid die zij (vaak onbewust) creëren voor woninginbrekers. Soms is er sprake van onoplettendheid. Tijdens de actie van woensdagochtend troffen de agenten verschillende voordeuren aan met de sleutels nog in het slot. Toch zijn er ook inbraakgevoelige situaties waar mensen zich minder van bewust zijn, zoals kliko’s die als klimmateriaal gebruikt kunnen worden om via een bovenlichtje het huis binnen te komen. Ook een laptop of andere kostbare (kleinere) spullen die in het zicht liggen, maken dat een inbreker interesse krijgt voor juist uw huis.

Filmpje van de voetstappenactie in Haarlem (schalkwijk)

Meer preventietips zijn te vinden op www.politiekeurmerk.nl. Ook tijdens voetbalwedstrijden doen bewoners er goed aan om hun woning en schuren goed af te sluiten. Dit zijn uitgelezen momenten voor inbrekers om toe te slaan: veel mensen zijn immers niet thuis en er is voldoende lawaai om ongestoord hun ‘werk’ te doen. Met alle vervelende gevolgen van dien.

Misschien vindt u dit ook interessant?