Eikenprocessierups geconstateerd in Toolenburg en Bornholm

HOOFDDORP – De schadelijke Eikenboomprocessierups is waargenomen bij zwembad Het Spectrum Assumburg in Toolenburg en Skaggerak in Bornholm. Brandharen van eikenprocessierupsen kunnen in mei en juni, als de rupsen volgroeid zijn, gezondheidsklachten veroorzaken.

De haren worden door de wind meegevoerd en dringen met hun weerhaakjes gemakkelijk in huid, ogen en luchtwegen. Ze veroorzaken huidirritatie, slikklachten, jeuk en ontstekingen van het slijmvlies. Er hoeft geen rechtstreeks contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. In verband met deze gezondheidrisico’s is de bestrijding van de rups meteen vakkundig in gang gezet. Dit gebeurt door de rups op te zuigen. Bomen en andere rupssoorten ondervinden geen schade van deze methode.

Meld de locatie

Het advies voor wie een nest vindt: blijf uit de buurt en meld de locatie via telefoonnummer: 0900 1852. Na kantoortijden wordt via dit nummer een storingsnummer doorgegeven. De gemeente zorgt er voor dat het nest zo snel mogelijk wordt verwijderd. U kunt uw melding ook doorgeven via de website.

Gezondheidsklachten

Bij ernstige klachten is het verstandig naar de huisarts te gaan. Wie vragen heeft over gezondheid met betrekking tot de eikenprocessierups kan ook terecht bij de GGD Kennemerland via www.ggdkennemerland.nl

Meer informatie

Voor informatie over bestrijding en overlast, kunnen inwoners contact opnemen met de groenbeheerders van de gemeente, via telefoonnummer 0900-1852. Meer informatie, waaronder een folder vindt u op www.haarlemmermeer.nl en www.minlnv.nl/eikenprocessierups . Hier is alle relevante informatie over de rups samengevoegd.

Vorig jaar was de eikenprocessierups ook al geconstateerd op het Altenburg, zie hier het artikel van vorig jaar.