Kerk staat op instorten in Uithoorn

UITHOORN, 10 mei – In Uithoorn dreigt een kerk in te storten. De brandweer en politie heeft het gebied rond de kerktoren afgezet en is bezig met een evacuatie. Het betreft de voormalige rooms-katholieke kerk die is al een paar jaar gesloten.

Het gebouw verkeert volgens een gemeentewoordvoerster in zeer slechte staat. Ze zegt dat er een serieus risico bestaat op instorting en dat er donderdag snel actie moest worden ondernomen. Volgens een woordvoerder van de brandweer is het gebied in een cirkel van 60 meter rondom de kerk afgezet. Dit is een voorzorgsmaatregel. ,,We kijken nu hoe dit op een veilige manier opgelost kan worden”, aldus de brandweerwoordvoerder.

Winkels van het winkelcentrum Amstelplein in Uithoorn hebben de deuren moeten sluiten. Ook de parkeergarage in de nabijheid van de Schanskerk is afgezet en ontruimd als gevolg van instortingsgevaar. Geëvacueerde omwonenden worden opgevangen in de plaatselijke sporthal. Een woordvoerster van de gemeente kon niet zeggen hoeveel bewoners gebruikmaken van de opvang in de sporthal. Ze worden wel geregistreerd.

Werkzaamheden aan kerk In de loop van de middag zijn twee grote kranen gearriveerd. Op grote hoogte onderzoeken deskundigen de gevel met de twee wankele torens aan weerszijden. De gemeentewoordvoerster verwacht dat de ornamenten aan de buitenmuren worden verwijderd. Ook wordt de kerkklok verwijderd of verstevigd om vallen te voorkomen.

Bron: Telegraaf.nl

Fotografie: Eric van Lieshout