Sluiting vrijwilligerspost brandweer Nieuw-Vennep

NIEUW VENNEP, 20 maart – De vrijwilligerspost van de brandweer in Nieuw-Vennep moet sluiten, zo heeft het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer besloten. Dit besluit is gebaseerd op een advies van de Veiligheidsregio Kennemerland.

De sluiting houdt verband met de bezuinigingen die doorgevoerd moeten worden bij de Veiligheidsregio en het ontbreken van een eigen uitrukgebied voor de vrijwilligerspost. Sluiting levert een besparing van ongeveer € 160.000 per jaar op. Burgemeester Weterings van Haarlemmermeer reageert als volgt: ‘Ik heb de afgelopen jaren meerdere gesprekken gevoerd met de vrijwilligers over de toekomst van de ploeg. In deze gesprekken zijn hun argumenten gehoord en hun vragen beantwoord. Ook is een door hen aangedragen alternatief onderzocht. Dit alternatief biedt echter geen soelaas, omdat de brandweerzorg er feitelijk mee op achteruit gaat. Ik waardeer het feit dat de vrijwilligers de afgelopen jaren hun motivatie hebben behouden en begrijp de moeite die zij hebben met dit besluit. Het is echter een noodzakelijk besluit. Er is ook een sociaal plan opgesteld voor niet-herplaatsbare vrijwilligers. Ik informeer de vrijwilligers vanavond over dit besluit.”

Geen eigen uitrukgebied en vooralsnog niet doorgaan Westflank

In Nieuw-Vennep zijn twee brandweerposten: de beroepskazerne aan de Noorderdreef en de vrijwilligerspost aan de Kalslagerring. De beide posten bedienen hetzelfde uitrukgebied. Bij de brandweer en de gemeente staat het principe voorop dat de burger recht heeft op de snelste brandweerzorg. De snelste hulp komt van de beroepsploeg. De afgelopen jaren was er sprake van dat de Westflank ontwikkeld zou worden. In dat geval zou de beroepsploeg verhuizen en kon een eigen uitrukgebied voor de vrijwilligers ontstaan. Doordat de Westflank vooralsnog niet doorgaat, is het uit financieel oogpunt niet meer haalbaar om de vrijwilligersploeg in stand te laten. Daarbij speelt ook een rol dat het aantal uitrukken de afgelopen jaren tussen de 20 en 30 per jaar bedroeg.

Misschien vindt u dit ook interessant?

19 gedachten over “Sluiting vrijwilligerspost brandweer Nieuw-Vennep”

  1. J

    UIT DE REACTIE,S MERK IK DAT HIER GEEN OUD VENNEPPERS(VRIJWILLIGERS VAN DE POST)BIJ ZIT
    IN 1995 RIEP DE POST COMMANDANT(TOEN)DAT DE POST NIEUW-VENNEP ZOU WORDEN INGELIJFT BIJ DE POST HOOFDDORP(BEROEPS)ALS BORNHOLM EN BOLS ELKAAR ZOUDEN RAKEN.DEZE ONRUST EN UITLATINGEN ZIJN EIGENLIJK OVERBODIG EN REEDS GEVOERD.
    OOK EEN AFGEVAARDIGDE VAN B@W HEEFT ONS TOENDER TIJD DIT MEDE GEDEELD EN HET ZOU NIET ZO LANG MEER DUREN(DUS DE VRIJWILLIGERS WAREN OP DE HOOGTE VAN HET VERDWIJNEN VAN DE POST

  2. pim

    Overbodig / niet overbodig daarover lopen de meningen nogal uiteen maar ik vindt dat in een steeds complexer wordende samenleving en in een tijd van bezuinigingen het onzin is deze vrijwilligers weg te bezuinigen. Het gaat hier wel om de veiligheid van de burgers. Wat is 160.000 euro in vergelijking met wat die lelijke calatrave bruggen hebben gekost om noch maar te zwijgen over de plannen voor een nieuw gemeentehuis. Het is gewoon ronduit gestoord. MENSEN WORDT WAKKER!!!

  3. GJ

    Ik vraag mij af hoe veel (en wat voor) inzetten de vrijwilligers hebben gehad in bv de afgelopen 12 maanden. Daar is een deel van het bestaansrecht wel uit af te leiden denk ik.

  4. Jeroen

    Als de vrijwilligers hier niet zouden voldoen is dat een kwestie voor de gehele regio en zelf heel Nederland. @Remy

  5. Jeroen

    Hoeveel er bespaard zou kunnen worden als er een combinatie gemaakt wordt van beroeps overdag en vrijwilligers in de avond/nacht en weekend lees ik nergens in het artikel terug.
    Er zijn zoveel alternatieven aan gedragen vanuit de vrijwillige post en deze zijn stuk voor stuk niet serieus bekeken.
    De combinatie post zou een besparing van een nieuw te bouwen beroepskazerne besparen.
    Dat zijn pas flinke besparingen!
    Als het echtom besparingen zou gaan was er wel voor de combinatie gekozen dan bespaar je €1.000.000 per jaar ipv €160.000.

  6. volger

    nog 1 reactie dan

    Ik ben in het geheel geen brandweerman en zal het nooit worden ook
    Alleen volg ik dit allemaal nauwgezet

    Ik heb ook diverse stukken gelezen en zie het toch anders.
    Maar als ik in jou schoenen zou staan zou ik ook zo reageren
    Sterkte er mee

  7. vuurkorf

    hallo volger

    ik heb geen zin om met modder te gooien want jij bent een beroeps en ik een vrijwilliger daar hoeven we geen doekjes om te winden.

    de feiten verdraaien daar is onze leiding goed in en als je alle stukken gelezen zou hebben zou je dat weten.

    ik wens je iig veel plezier in nv en hoop dat je niet te vaak naar de a4 hoeft voor een automaatje want dat is toch ook maar kut

  8. volger

    Het is denk ik verstandig deze discussie te sluiten
    met elkaar eens worden we het nooit
    Maar dat er geen brandweer meer is tussen Hoofddorp en Abbenes als Nieuw-vennep weg is klopt natuurlijk niet.
    het is verstandig pas iets te schrijven als met het zeker weet.

  9. vuurkorf

    tuurlijk de beroeps zijn 24-7 inzetbaar en binnen een minuut op de weg idd en nee het is niet uit te leggen dat die kazernes zo dicht bij elkaar zitten.
    Maar is het wel uit te leggen dat als er een auto in de sloot ligt in badhoevedorp er vanaf abbenes tot aan hoofddorp geen brandweerzorg is?
    Is het uit te leggen dat de duikers in weteringbrug aan het oefenen zijn en er daardoor een schuur afbrand terwijl de vrijwilligers gewoon beschikbaar zijn?
    Is het uit te leggen dat een beroepskorps na 12 minuten ter plaatse komt terwijl de kazerne op 30 seconden afstand staat?
    Door de vrijwilligers op te doeken gaat de brandweerzorg alleen maar achteruit en dat voor 160000 euro?
    HOEVEEL MAG EEN LEVEN KOSTEN!?

  10. pim

    Het is in Nederland een groot goed dat er mensen zijn die vrijwillig hun leven op het spel zetten om anderen te helpen. Dat deze mensen zomaar aan de kant worden gezet kan ik niet begrijpen de kwestie ligt bij beide partijen erg gevoelig. in mijn optiek heeft de gemeente niet goed naar de alternatieven gekeken, denk aan een gecombineerde brandweer.

  11. volger

    MADDY

    De beroeps zijn er gekomen om dat de opkomst tijd van de vrij willigers veel te lang was

    Als je even op google kijkt zie zo war de reden was waarom de beroeps er zijn gekomen

    Dat speelde al in 2004

  12. pim

    Een grof schandaal! Dat college van burgemeesters en wethouders snapt er zelf de ballen van. En dan de manier waarop het kenbaar wordt gemaakt is ronduit om misselijk van te worden. Eerst de pers en dan de vrijwilligers, het lijkt wel de omgekeerde wereld, je hebt hier wel te maken met mensen geen honden.

  13. En wat levert het op

    Een bezuiniging van 160.000 euro, dat zou betekenen dat de brandweerzorg achteruit gaat, de jeugdbrand wordt opgeheven en dat de burger volgend jaar per jaar 1,- euro minder belasting hoeft te betalen….

  14. Maddy

    @volger

    De beroepspost in Nieuw-Vennep is ooit ontstaan omdat er een overschot aan beroepspersoneel op Schiphol was. Hiervoor waren er alleen maar vrijwilligers in Nieuw-Vennep en dat ging prima! Laat ze het nu dan niet op de vrijwilligers afschuiven maar denk aan een echte bezuiniging. Die beroepspost kost miljoenen op jaarbasis. Waarom dan niet voor 160.000 euro per jaar vrijwilligers? Nu wordt het verhaal omgedraaid, heel teleurstellend.

  15. anoniem

    Een zeer teleurstellend besluit. Niet alleen kiest de burgemeester er voor om de vrijwillige brandweer op te heffen. Ook doet hij hiermee een strop om de nek van de jeugdbrandweer en het sociale gebeuren dat daarbij hoort. We snappen allemaal dat er bezuinigt moet worden maar doe dit dan wel op een verstandige manier.

  16. volger

    Is het aan de burger uit te leggen dat er twee kazernes op een afstand van ongeveer 1 kilometer staan.
    Is het aan de burger uit te leggen dat een post op werkdagen niet inzet baar is en regelmatig in het weekend ook niet?
    Kan een burger dan nog wel op de brandweer vertrouwen?
    Begrijpelijk dat ze dit op deze manier op gelost hebben .
    veiligheid voor alles.

  17. Remy

    De gemeente heeft geld zat, anders neem je deze beslissing niet!
    Bezuiniging? iedereen weet dat een beroepspost duurder is als een vrijwillige post!
    Dekking niet volledig? De vrijwilligers hebben toch jaren lang het dorp verdedigd?

    Hoe is dit ontstaan???

  18. anoniem

    ik vind dit echt niet meer normaal ze zouden is aan de burgers moeten vragen wat zij er van vinden.

  19. Maddy

    Een grof schandaal dat de vrijwilligers van Nieuw Vennep op deze manier aan de kant worden gezet. En dan ook nog eens dit bericht in de pers zetten en de vrijwilligers pas later op de hoogte brengen. De burgervader vergeet er alleen even bij te zeggen dat het deels weg laten vallen van de beroeps en daarvoor de vrijwilligers in te zetten miljoenen oplevert, deze optie is er namelijk ook nog. Helaas begint de politiek daar waar het verstand eindigt.
    Met 1 woord: respectloos!!!!!

Reacties zijn gesloten.