Zwanenburg: Politie waarschuwt voor computercriminaliteit

ZWANENBURG, 14 augustus – Een Zwanenburger heeft dinsdagochtend aangifte gedaan van computercriminaliteit. De man wilde een flink bedrag overschrijven via de internetpagina van zijn bank, toen er plotseling een ander bedrag in grotere letters in zijn scherm verscheen.

De man wiste die opdracht en ging verder met telebankieren. Hierna werd meermalen aangegeven dat de man een foute code ingetoetst zou hebben. Ook viel de man op dat de internetsite van zijn bank er iets anders uitzag dan normaal. De reden hiervan, zo verscheen in beeld, was dat dit een controlemiddel was van de bank zelf om te controleren of de computer van de man veilig was.

Het slachtoffer is voor een paar duizend euro bestolen. De politie waarschuwt voor dit soort praktijken. Helaas is het zo dat computercriminelen uitermate vernuftig te werk gaan en bijvoorbeeld in de huisstijl van een bank bepaalde zaken toevoegen waardoor zij invloed hebben op de betaaltransacties. Als er (plotseling) iets veranderd is in de methode van telebankieren of het ziet er anders uit: wees dan extra alert. Ook het aangeven dat er een onjuiste code is gebruikt, moet u alarmeren. Stop direct met de transactie en neem contact op met uw bank. Controleer of er daadwerkelijk iets veranderd is in de werkwijze of de internetsite van uw bank.

Misschien vindt u dit ook interessant?

Een gedachte over “Zwanenburg: Politie waarschuwt voor computercriminaliteit”

  1. ietwietwaait

    Wat mij opvalt, het is steeds hetzelfde:
    1) iemand doet iets misdadigs
    2) slachtoffer klaagt
    3) politie adviseert goed op te letten en er niet in te trappen.
    4) zaak afgedaan, de dader loopt echter nog gewoon rond.

    Wanneer gaat die sterke arm der wet eens optreden tegen de bron van al deze ellende? wanneer wordt er eens iets opgezet, internationaal, waardoor deze oplichters kunnen worden opgepakt en van de digitale snelweg worden verbannen?
    Want wat nu gebeurt is symptoombestrijding, de bron van het kwaad wordt met rust gelaten.

Reacties zijn gesloten.