Haarlemmermeer – Bijna 30 wapens ingeleverd tijdens de nationale wapeninleveractie

Haarlemmermeer – Tijdens de nationale wapeninleveractie die van maandag 11 oktober tot zondag 17 oktober plaatsvond, werden in Haarlemmermeer bijna 30 wapens ingeleverd bij het politiebureau en de pop-up wapeninleverpunten.

Daarnaast trok de actie veel aandacht van jongeren en hun ouders. Wijkagent Johan Dubbeldam: ‘ieder wapen dat is ingeleverd is weer een wapen minder op straat. Maar we willen ook in gesprek zijn met jongeren en hun ouders, over messenbezit en de gevolgen daarvan. Daarom zijn we met de pop-up inleverpunten naar hen toegegaan. Zo konden we bijvoorbeeld de jongeren de VR-film laten zien, waarin ze zelf de gevolgen van messenbezit kunnen ervaren.’

Van mes tot pepperspray

Er is een brede variatie aan wapens ingeleverd. ‘Er zijn messen en steekwapens ingeleverd, maar ook luchtbuksen en alarmpistolen met munitie en tasers. Het gaat er ook niet altijd om of het een echt wapen is, ook nepwapens kunnen er bedrieglijk echt uitzien en heel bedreigend overkomen,’ aldus Johan Dubbeldam.

YouChoose  

Om jongeren, ouders en scholen bewust te maken van dit brede maatschappelijke probleem is de gemeente Haarlemmermeer vorig jaar met de campagne YouChoose gestart. Met deze campagne wil Haarlemmermeer jongeren laten weten dat ze een keuze hebben: indruk maken met een wapen, of indruk maken met echte skills, zoals freerunnen, skaten, muziek of theater maken. Hiervoor organiseert de gemeente allerlei activiteiten, zoals onlangs de skillsdag.

Veilig in en om school 

Maar de gemeente wil het probleem ook bespreekbaar maken bij ouders en op scholen. Het gaat namelijk niet om bepaalde groepen jongeren, of bepaalde wijken, wapenbezit onder jongeren komt voor in alle lagen van de bevolking. In Haarlemmermeer hebben de middelbare scholen onlangs samen de schouders gezet onder de erkenning en aanpak van het probleem. Die aanpak varieert van gastlessen tot het doorzoeken van kluisjes en het incidenteel gebruiken van mobiele wapendetectiepoortjes.

Geef hier een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.