Nederland: 112-centrale voor videobeelden

Nederland, 11 september – Maandag 9 september oefende de politie in Tilburg met Live View, een techniek waardoor de meldkamer van de politie kan meekijken met de particuliere camerabeelden. Politiemensen speelden tijdens de oefening dat zij een woning overvielen. Het doel was om hen zo snel mogelijk te pakken te krijgen met ondersteuning van deze camerabeelden.

Een winkel of bedrijf heeft vaak een bewakingssysteem met camera’s, dat is aangesloten bij een particuliere alarmcentrale (PAC). Bij onraad krijgt de beveiligingsmedewerker van de PAC een melding. Hij kan de camerabeelden dan zien en zet deze beelden door naar de politiemeldkamer, zodat de politie actie kan ondernemen. Met dit Live View-systeem heeft de politiemeldkamer meteen zicht op een incident en worden de agenten op straat door de politiemeldkamer aangestuurd op basis van de camerabeelden. Hierdoor gaat geen tijd verloren als elke seconde telt.

Echt overvallen

Eén van de organisatoren van de oefening vertelt: ‘Het oefenpand was vorig jaar echt overvallen. Met deze oefening hebben we die overval nagebootst. De daders zetten een auto aan de achterzijde van het pand en klommen daarna over het hek. Door de sensoren aan het hek, kreeg de PAC een seintje en kon de actie beginnen.

Waardevol

Voorheen meldde de PAC-medewerker het incident alleen aan de meldkamer. Met Live View blijft de PAC bij de situatie betrokken. Dit is handig, want de PAC-medewerkers kunnen de politie waardevolle informatie geven. Zij kennen de locatie en de bijzonderheden van het pand. Zo gaf de PAC bij het oefenpand aan dat de hekken op afstand konden worden bediend. Dus werd besloten deze hekken dicht te houden tot de politie arriveerde. Dit om te voorkomen dat de overvallers vluchtten.

Bij de oefening werd ook een helikopter met een infraroodcamera ingezet. De meldkamer zag dus niet alleen de beelden van de PAC, maar ook beelden vanuit de helikopter. Via deze camerabeelden werd onder andere de vluchtauto gespot, waardoor de ‘boeven’ snel werden opgepakt.

Heterdaadkracht verhogen

De organisator vertelt dat er volgende maand op een andere locatie wordt geoefend met Live View: ‘De inzet van de politie wordt door Live View enorm verbeterd. Live View is de 112-centrale voor videobeelden en de kracht zit in samenwerking tussen PAC, meldkamer en agenten op straat. Dit is onontbeerlijk om de heterdaadkracht te verhogen.’

Om de overvallen en inbraken aan te pakken en de heterdaadkracht te verbeteren hoopt de politie dat zoveel mogelijk ondernemers gebruik gaan maken van Live View.