Aanpak Overlast en verloedering werkt

HAARLEMMERMEER, 3 april – Iedereen wil graag wonen, werken en verblijven in een gemeente waar het schoon, heel en veilig is. Om dit te bereiken investeerde de gemeente de afgelopen twee jaar ruim 2 miljoen euro in de aanpak van overlast en verloedering. Dat geld ontving de gemeente in 2009 van Rijk omdat Haarlemmermeer aangesloten is bij de 32 grootste gemeenten van Nederland.

Onlangs werd het plan van aanpak afgesloten met een evaluatie die duidelijk maakt dat de aanpak werkt. De raad stelde begin 2010 een plan van aanpak vast, met als doel dat eind 2011 de overlast en verloedering in Haarlemmermeer afgenomen moeten zijn ten opzichte van 2009. Burgemeester Theo Weterings: “Ik ben er trots op dat uit de evaluatie blijkt dat de overlast in de gemeente aantoonbaar is afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren. We hebben dit van onze inwoners vernomen bij het onderzoek Sociale Veiligheid 2011. De straatcoaches, jongerenwerkers en een speciale coördinator die samen met de politie de aanpak van jeugdoverlast uitvoeren blijkt een gouden combinatie. Ik ben dan ook verheugd dat de gemeenteraad eind vorig jaar heeft besloten dat we die aanpak kunnen voortzetten en dan met eigen middelen. De rijksbijdrage was namelijk voor twee jaar en gaf ons een mooie impuls”.

Oud- en nieuw vieringen

Een opvallend succes is ook de afname van de vernielingen aan gemeente eigendommen tijdens de oud- en nieuw vieringen. De gemeente heeft in Nieuw Vennep, Zwanenburg en Hoofddorp (Graan voor Visch) samen met ondernemers de afgelopen jaarwisselingen diverse activiteiten georganiseerd met als doel vandalisme en openbare orde problemen te voorkomen. “Dat we door onze interventies gedurende drie achtereenvolgende jaren zien dat we minder schade aan gemeente eigendommen hebben ten opzichte vind ik echt grote winst, aldus de burgemeester”.

Bushaltes Zuidtangent

Een ander positief resultaat die uit de evaluatie blijkt is de afname van vernielingen bij de bushaltes Bornholm en Overbos van de Zuidtangent. Daar zijn camera’s geplaatst en sindsdien zijn er bij deze haltes nauwelijks nog vernielingen geweest. Dit jaar worden ook camera’s geplaatst bij de haltes Toolenburg en Vijfhuizen om daar hetzelfde effect te bereiken.

 Burgernet

Met het geld uit het plan van aanpak is ook de deelname van de gemeente Haarlemmermeer aan Burgernet gefinancierd. Meer dan 5.000 Haarlemmermeerders doen hier al aan mee en het aantal stijgt iedere maand. Daarmee zijn we binnen de regio Kennemerland koploper. Bij belangrijke politieberichten, zoals de opsporing van verdachten of vermiste personen stuurt de politie een spraak- of tekstbericht naar de op Burgernet aangesloten inwoners. Burgemeester Weterings: “Die samenwerking met burgers is belangrijk en geeft een goede indicatie dat gemeente, politie en inwoners samen werken aan een veilig Haarlemmermeer”.

Scholeneiland, Winkelcentrum Paradijs, bedrijventerreinen en andere successen

In Overbos is het Scholeneiland Liesbos opgeknapt en is Winkelcentrum ’t Paradijs vernieuwd. Niet alleen het aanzien van het winkelcentrum en de omgeving hebben een facelift gehad maar ook de eerder aanwezige hotspot van jeugdoverlast is er sinds december 2011 niet meer. De eigenaar, de winkeliersvereniging, de politie, de brandweer en de gemeente werkten samen aan een schoon, heel en veilig winkelcentrum. ’t Paradijs kreeg bovendien extra aandacht van jongerenwerkers, straatcoaches en politie. De gemeente heeft samen met bewoners van Steinerbos en Tolheksbos de achterpaden opgeknapt. Op het bedrijventerrein Hoofddorp-Noord is ook extra geïnvesteerd. Een regisseur heeft twee jaar actief samen met de ondernemers gewerkt aan een schonere en veilige werkomgeving. Deze regisseur is ook actief geweest op de bedrijventerreinen Boesingheliede en de Weeren in Zwanenburg. Daar weten zowel ondernemers als gemeente nu wat nodig is voor een verdere verbetering. Een zeer gewaardeerd project in Zwanenburg is sport- en spelvoorzieningen voor de jeugd, waar in samenwerking met Sport Services Haarlemmermeer en lokale sportverenigingen activiteiten voor de jeugd zijn opgezet en uitgevoerd.