Haarlemmermeer: De helft minder tijd om vuurwerk af te steken

Vuurwerk (4)Haarlemmermeer: Vuurwerk afsteken mag dit jaar in heel Nederland op oudejaarsdag pas vanaf 18.00 uur. Vorige jaren mocht iedereen al vanaf 10.00 uur op 31 december rotjes en gillende keukenmeiden laten knallen. Op nieuwjaarsdag om 02.00 uur moeten de laatste vuurpijlen zijn weggeschoten en het grondvuurwerk zijn gedoofd.

De verkooptijden zijn niet gewijzigd. Als vanouds is vuurwerk alleen legaal te koop op de laatste drie dagen van het jaar. Burgemeester Weterings van Haarlemmermeer: “Het aantal uren dat vuurwerk afgestoken mag worden, wordt dus gehalveerd: van zestien naar acht uur. Mijn tip is dan ook om niet te veel vuurwerk te kopen, want er is maar korte tijd om het af te steken.  Ouders doen er goed aan zich te realiseren, dat hun kinderen op oudejaarsdag pas vanaf 18.00 uur vuurwerk mogen afsteken. Er wordt intensief gehandhaafd op vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Om overlast verder te voorkomen kunnen op aanvraag vuurwerkvrije gebieden worden aangewezen. Laat het een mooi feest worden met zo min mogelijk overlast.”

Handhaving

in de hele Kerstperiode, maar zeker op 29 en 30 december de hele dag en op 31 december tot 18.00 uur wordt intensief gecontroleerd op het verbod vuurwerk af te steken. Dat gebeurt door gemengde surveillancekoppels van politie en gemeentelijke handhavers en toezichthouders. De surveillances worden zowel overdag als in de avonduren uitgevoerd. Het doel is het vroegtijdig afsteken van vuurwerk in de openbare ruimte tegengaan. Overtreders krijgen een proces verbaal of worden doorverwezen naar Halt. Als men nog vuurwerk in bezit heeft, wordt dit in beslag genomen.

Verzoeken voor vuurwerkvrije gebieden

Cliënten, patiënten en bewoners van zorginstellingen kunnen veel last hebben van de harde knallen van vuurwerk. Dat geldt ook voor dieren in bijvoorbeeld kinderboerderijen. Daarom kan de gemeente gebieden aanwijzen waar met oud en nieuw geen vuurwerk afgestoken mag worden. Bijvoorbeeld rond kinderboerderijen, ziekenhuizen of andere zorginstellingen. Rond het Spaarne Ziekenhuis wordt dit jaar, net als vorig jaar, zo’n vuurwerkverbodsgebied ingesteld. Instellingen en dorps- en wijkraden kunnen de gemeente verzoeken om ook andere gebieden aan te wijzen die met de jaarwisseling vuurwerkvrij blijven. Een verzoek indienen, kan tot 5 december via info@haarlemmermeer.nl of 0900 1852.

Misschien vindt u dit ook interessant?

Een gedachte over “Haarlemmermeer: De helft minder tijd om vuurwerk af te steken”

  1. je moeder

    echt wat een kut land is dit zeg overal mag er de hele dag vuurwerk waar weer niet inb dit tyvus land tyvus regering

Reacties zijn gesloten.