Hoofddorp: Buurtauto’s Stop Woninginbraken nu ook in Hoofddorp actief

Logo11 - hand 1Hoofddorp, 16 juli – Tot eind dit jaar rijden er door de 38 gemeenten van de politie Eenheid Noord-Holland herkenbare Buurtauto’s Stop Woninginbraken met daarin preventieteams.

Vanaf 15 juli zijn de preventieteams een week aanwezig in een aantal straten in de Hoofddorpse wijk Bornholm waar veel wordt ingebroken. De straten zijn geselecteerd aan de hand van politiegegevens. Alle bewoners hebben eerst een brief van de gemeente gehad om aan te kondigen dat men een bezoek kan verwachten.

Voor de uitvoering van het project worden preventieadviseurs van ISA Security ingezet. Burgemeester Theo Weterings: “Dit is een heel goede actie waarin we samenwerken met 38 gemeenten, de politie en het Openbaar Ministerie in Noord-Holland. Erg goed ook dat het Ministerie van Veiligheid en Justitie dit project met een eenmalige subsidie mogelijk maakt. Het is belangrijk dat we allemaal werken aan hetzelfde doel. Het terugdringen van woninginbraken”.

Verdachte situaties voorkomen, herkennen en melden
De teams gaan aan de deur in gesprek met bewoners en geven gratis voorlichting over het beter beveiligen van hun woning en wat ze nog meer kunnen doen om de kans op een inbraak te verkleinen. De preventieadviseurs geven ook uitleg over hoe mensen verdachte situaties kunnen herkennen en melden.

De preventieadviseurs zijn herkenbaar aan hun rode hesjes met het speciale logo. Aandacht gaat uit naar het fenomeen herhaald of bijna herhaald slachtofferschap, waarbij de inbreker terugkomt op hetzelfde adres, dan wel in de directe omgeving daarvan. Tenminste 20% van de slachtoffers van een woninginbraak heeft te maken met dit herhaald of bijna herhaald slachtofferschap.

De inbreker kent onder andere de buurt, vluchtroutes en het type woningen waardoor hij terugkomt. Mensen zijn zich hier vaak niet van bewust, terwijl het treffen van maatregelen juist dan belangrijk is. Het project buurtauto is één van de initiatieven die de veiligheidspartners in de eenheid Noord-Holland ondernemen in hun gezamenlijke strijd tegen woninginbraken.

Burgemeester Weterings: “We moeten heel zorgvuldig zijn en voorkomen dat oplichters met een babbeltruc aan de deur komen om zogenaamd de mensen over veilig wonen te adviseren. Dat hebben we wel eens eerder meegemaakt. Daarom hebben de preventieadviseurs ook nog een opdrachtbrief van mij bij zich. Het is verder niet de bedoeling dat de preventieadviseurs de woning ingaan”.

DSC_0229

Misschien vindt u dit ook interessant?