Haarlemmermeer: Gemeente treedt op tegen verwaarloosde en illegaal aangemeerde vaartuigen

In de Ringvaart bij Vijfhuizen ligt een groot aantal vaartuigen illegaal aangemeerd. De gemeente Haarlemmermeer doet een nadrukkelijke oproep aan de eigenaren om deze vaartuigen zo spoedig mogelijk te verwijderen. Burgemeester Weterings van Haarlemmermeer is duidelijk;

“Er zijn de laatste tijd steeds meer klachten over verwaarloosde en/of illegaal aangemeerde vaartuigen in de Ringvaart. Dat rechtvaardigt een stevige aanpak van deze overlast, en daar beginnen we half juli mee.”

Verwijdering vaartuigen

Wanneer vaartuigen zonder vergunning liggen aangemeerd, of verwaarloosd zijn en als gevolg daarvan aangemerkt kunnen worden als vaartuigwrak, mag de gemeente deze op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verwijderen. Ongeveer twintig vaartuigen komen voor verwijdering in aanmerking. Door verwaarlozing van de vaartuigen is het mogelijk dat er schadelijke stoffen in het water terechtkomen. Daarnaast veroorzaken deze vaartuigen overlast in de buurt en trekken illegale bewoning aan.

Handhavend optreden

Vanaf half juli gaat de gemeente handhavend optreden tegen de vaartuigen. Eigenaren ontvangen een brief van de gemeente. Wanneer de eigenaar niet te achterhalen is, wordt het vaartuig tweemaal voorzien van een sticker. Eerst met een waarschuwing en daarna met een besluit van de gemeente. De eigenaar moet na het besluit binnen een maand actie ondernemen. Doet de eigenaar dit niet, dan wordt het vaartuig binnen een maand door de gemeente verwijderd. De kosten daarvan worden verhaald op de eigenaar. Naar verwachting zijn deze vaartuigen eind september allemaal verwijderd. Eigenaren van identieke vaartuigen in andere delen van de Ringvaart kunnen eenzelfde aanpak tegemoet zien.

Misschien vindt u dit ook interessant?