Hoofddorp – Integrale controle in panden Graftermeerstraat en Concourslaan

Hoofddorp, 14 april 2021 – Vier illegale woningen, bedrijven die ten onrechte niet waren aangemeld bij de Omgevingsdienst (OD), in twee gevallen belastingschuld ingevorderd en een vetput die niet in orde was.

Dat is de opbrengst van een integrale controle op woensdagmiddag 14 april bij tien panden aan de Graftermeerstraat en vier aan de Concourslaan, beide in Hoofddorp. Dat meldt burgemeester Marianne Schuurmans. Aanleiding om in panden aan deze straten invallen te doen, zijn signalen (die anoniem kunnen zijn) en/of doordat ze door onderzoek in beeld waren gekomen.

Integraal en regelmatig
Het woord ‘integraal’ heeft betrekking op de verschillende partners die samenwerken bij zo’n onderzoek. Dat zijn behalve de gemeente, ook de politie, de belastingdienst, OD en netbeheerder (gas en stroom) Liander.

Dergelijke controles worden regelmatig uitgevoerd. “Dat doen we”, zegt burgemeester Marianne Schuurmans, “in de strijd tegen ondermijning. Zo kunnen we verschillende misstanden tijdens één controle blootleggen en ook aanpakken of voorkomen. We willen het, zeg maar, breed houden. Denk aan schijnconstructies om crimineel vermogen wit te wassen, veiligheidsproblemen, drugscriminaliteit, gezondheidsrisico’s en uitbuiting van werknemers.”

Ondermijning
Met ondermijning bedoelt de burgemeester het fenomeen dat criminelen uit de onderwereld gebruik maken van de diensten van de reguliere samenleving, oftewel de bovenwereld. Zo raken deze ‘werelden’ met elkaar verweven en kunnen criminelen druk uit oefenen op de bovenwereld en er misbruik van maken. De burgemeester vindt het zaak om daar keihard tegen op te treden.

Ze zegt:

“Het kan niet zo zijn dat iemand die op een legale manier zijn geld verdient en daar netjes belasting over betaalt, moet toezien hoe een ander de regels aan zijn laars lapt, met alle risico’s voor omwonenden en het milieu, daar fors geld aan verdient, in een dure auto rijdt en daar ook nog eens mee wegkomt. Het is wel zo dat deze integrale controles intensief zijn maar ze werpen zeker hun vruchten af.”