Nieuw-Vennep – Enige overgebleven vliegboot aangekomen bij het Nederlands Transport Museum (video update)

Nieuw-Vennep, 27 augustus 2020 – Het Nationaal Militair Museum (NMM) heeft besloten haar historische Catalina watervliegtuig te laten restaureren in het Nederlands Transport Museum (NTM).

Dit toestel is de enige in Nederland overgebleven vliegboot, nadat vorig jaar een vliegende Catalina (‘Karel Doorman’) verkocht werd naar de VS. De restauratie wordt uitgevoerd door de Stichting Neptune Association, een vrijwilligersclub van voornamelijk oud Marine-personeel.

De Consolidated Catalina met registratie 212 stond jarenlang op het buitenterrein van het Militaire Luchtvaart Museum (MLM) op Kamp van Zeist, tussen de Vreeburghal en de Snijdershal. Na de sluiting van het museum verhuisde het toestel voor opslag naar een hangar op Soesterberg.

Ook omdat de conditie van het vliegtuig er in de loop der jaren niet beter op geworden was, kon het niet direct in de expositiecollectie van het nieuwe Nationaal Militair Museum worden opgenomen.

De restauratie vindt plaats in het NTM in Nieuw-Vennep omdat daar voldoende ruimte is. Tevens heeft het NTM een omvangrijke donatie van Catalina-onderdelen van de vorige eigenaar ontvangen.

Het watervliegtuig is vandaag bij het museum in Nieuw-Vennep aangekomen waar hij de komende vier jaar gerestaureerd wordt. Jammer genoeg alleen qua uiterlijk, vliegen zal hij waarschijnlijk nooit meer.

Foto’s: Eric van Lieshout Video: Keesjan Haasnoot