Haarlemmermeer – ANPR Camera’s tegen criminaliteit

Haarlemmermeer, 9 oktober 2016 – De Nationale Politie plaatst op dit moment Automatische Nummerplaat Registratie (ANPR)-camera’s in het land. Ook in Haarlemmermeer worden deze opgehangen. Deze kentekenscanners zijn bedoel om zware criminaliteit met een grote impact op slachtoffers zoals woninginbraken en overvallen te bestrijden.

De politie kan de kentekens vergelijken met een lijst van kentekens die op naam staan van personen die worden gezocht. Ook als er boetes open staan of om andere (criminele) redenen kan een kenteken op de lijst van de politie staan. Wordt er één gevonden dan heet dat een ‘hit’ en kan de bestuurder staande worden gehouden.

Burgemeester Weterings over de camera’s: “Het is voor onze inwoners, ondernemers, forenzen en reizigers van belang dat de veiligheid zo goed mogelijk is gegarandeerd in Haarlemmermeer. Het systeem van Automatische Nummerplaat Registratie draagt daar zeker aan bij.”

In 2015 is een jaar lang een proef geweest met ANPR-camera’s. De proef had als doel om permanente ANPR-camera’s te realiseren in een groter gebied rond Schiphol en elders in de gemeente. Dat doel wordt nu bereikt met de plaatsing van de camera’s door de Nationale Politie.

Burgemeester Weterings: “De proef was succesvol en daarom is Haarlemmermeer blij met de plaatsing van meerdere ANPR-camera’s boven een aantal wegen. Het is goed voor de veiligheid van Haarlemmermeer en goed voor de veiligheid van alle gebruikers van onze nationale luchthaven Schiphol.”

De proef stond ook vermeld in het Uitvoeringsprogramma Veiligheid, Handhaving, Toezicht 2016 dat door de gemeenteraad van Haarlemmermeer is vastgesteld. De nu geplaatste camera’s zijn onderdeel van een project van de Nationale Politie, waarvoor de gemeente de vergunning heeft verleend.

Foto: Gemeente Haarlemmermeer

Misschien vindt u dit ook interessant?