Haarlemmermeer: OM eist in hoger beroep 3 jaar celstraf tegen Hoofddorper

Handboeien 211 december – De advocaat-generaal (OM) heeft vandaag in hoger beroep 36 maanden celstraf waarvan 12 maanden voorwaardelijk geëist tegen een man uit Hoofddorp voor het plegen van ontucht met 7 jongens in de periode 1997-2006 in Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Het OM vindt dat bij het voorwaardelijk deel van de straf een proeftijd van 5 jaar op zijn plaats is waarin verdachte behandeld moet worden, geen contact mag hebben met zijn slachtoffers en geen werkzaamheden mag uitoefenen waarbij minderjarigen zijn betrokken.

Verdachte was destijds werkzaam als docent, hij was aktief in de kerk en draaide als DJ, onder meer op jongerenfeesten. De jongens mochten hem helpen bij de DJ-activiteiten. Daarna bleven ze slapen op de zolder van zijn woning of in een loods in Nieuw-Vennep. Verdachte benaderde de jongens in hun slaap. De jongens waren ten tijde van het plegen van de ontucht tussen de 11 en 16 jaar oud.

Het OM vindt dat een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf recht doet aan de ernst van het misbruik, het aantal slachtoffers en de periode waarin de slachtoffers zijn misbruikt. “Verdachte heeft een aantal jongens dat aan zijn zorg en waakzaamheid was toevertrouwd, misbruikt. Het gaat hier om jongens die op dat moment in een zeer kwetsbare fase van hun leven zaten waar het gaat om het vormen van de eigen identiteit en de (seksuele) ontwikkeling. Juist jongeren van deze leeftijd zijn kwetsbaar. Er bestond een vertrouwensrelatie tussen verdachte en de verschillende jongens. Ze keken tegen verdachte op, vonden hem leuk en interessant omdat hij zijn leven zo goed op orde had. Met dat vertrouwen bleven ze slapen. Vervolgens benaderde verdachte de slachtoffers seksueel in hun slaap. De jongens konden zich eenvoudigweg niet verweren. Dit wordt de verdachte zwaar aangerekend”, aldus het OM op de zitting.

De rechtbank veroordeelde verdachte tot 24 maanden cel waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar. Verdachte stelde hoger beroep in waarna het OM ook appel instelde.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Misschien vindt u dit ook interessant?